A szomszédból figyelték Bin Ladent a CIA kémei Pakisztánban

2011.05.06. 11:42

Éjjellátó készülékekkel, teleobjektíves fényképezőgépekkel figyelték hosszú hónapokon át Oszama bin Ladent az amerikai hírszerzés emberei - tudta a meg a Washington Post. Az amerikai kémek az al-Kaida vezérének abbotabadi házától nem messze laktak.

Oszama bin Laden abbotabadi rejtekhelyét az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) ügynökei egy közeli házból tartották szemmel, és hónapokon keresztül gyűjtötték az al-Kaida-vezér elleni kommandós akció sikeres végrehajtásához szükséges információkat - jelentette pénteken a Washington Post. Az amerikai napilap nevük elhallgatását kérő amerikai tisztviselőkre hivatkozva azt írja, hogy a CIA munkatársai tavaly augusztus óta Abbotabadban egy bérelt házból, tükröző üvegek mögül figyelték Bin Laden fallal körülvett villáját, látogatóit és a környékbeli lakókat.

A hírszerzők teleobjektíves fényképezőgépeket és éjjellátó készülékeket használtak, valamint érzékeny lehallgatókészülékekkel próbálták a házban folyó, illetve a telefonos beszélgetéseket elcsípni. Az ügynökök az esetleges menekülőalagutak felderítésére radaros műholdat használtak.

A lap értesülése szerint az információgyűjtés Abbotabadban olyannyira alapos és kiterjedt volt, hogy az amerikai kongresszus - a CIA kérésére - több tízmillió dollárt különített el a finanszírozására. "A CIA feladata volt megtalálni Bin Ladent és a megöléséhez szükséges előkészületeket megtenni. A hírszerzési munka a lehető legteljesebb volt, és a katonákra maradt a feladat elvégzése" - fogalmazott a Washington Post által idézett, meg nem nevezett amerikai tisztségviselő.

A Washington Post cikke kitért arra, hogy annak ellenére, hogy egy rendkívül koncentrált akcióról volt szó, amely végül a terroristavezér elfogásához és megöléséhez vezetett, egyetlen amerikai kém sem tudta lefotózni Bin Ladent vagy felvenni a hangját.

KAPCSOLÓDÓ CIKK