Aki lenégerezte Obamát - Bin Laden nagyra nőtt jobbkeze

Ajman Al-Zavahiri, az al-Kaida egyik vezetője, Oszama bin Laden lehetséges utódja
Vágólapra másolva!
Harcra szólított Magyarország ellen, beszólt Bushnak, és számos véres merénylet kitervelője dr. Ajman az-Zavahri. Ő az al-Kaida legismertebb vezetője, a május elején megölt Oszama bin Laden egyik mentora és szövetségese, az FBI által keresett emberek listáját vezető terrorista. Az al-Kaida azonban jóval túlnőtt rajta is. Ha Bin Laden sorsára jut is, az al-Kaida akkor is tovább él.
Vágólapra másolva!

"Egy testes, idős férfit láttam. Egy arabot, aki fekete szemüveget és fehér turbánt viselt. Úgy öltözött, mint egy afgán, de gyönyörű kabátja volt, és két másik arabbal volt, akik maszkot viseltek" - mondta Gula Dzsan, a helyi milícia vezetője egy, az afganisztáni Sah-e-Kot völgyben fekvő faluban a Christian Science Monitor munkatársának még 2002-ben. A szép kabátos férfi leszállt a lováról, majd udvariasan és humorosan megszólította őket. Dzsant és egyik társát arról kérdezte, merre látták az USA és az Északi Szövetség csapatait. "Attól tartunk, hogy összefutunk velük. Mutassátok meg a helyes utat" - mondta.

A pakisztáni határ közelében fekvő faluba érkező lovas csapatot nem zavarta különösebben, hogy a térségben pilóta nélküli Predatorok köröznek az égen, és a hegyekben amerikai katonák nyüzsögnek. Hat hónapja tartott ekkor az afganisztáni háború, eddigre a harcok elértek az ország keleti felébe. Az amerikaiak a helyi hadurakat lefizették, a határokat lezárták. Tizenkét napja folyamatosan bombázták a völgyet. A lovasok azonban akadály nélkül poroszkáltak - írja 2002-es riportjában az amerikai New Yorker magazin.

25 millió dollár a nyomravezetőnek

Miközben az idegen a társával beszélt, Dzsan félrehúzódott, hogy megnézzen egy posztert, amelyet a napokban dobtak le amerikai repülőgépek. Egy fehér turbános, szemüveges férfi volt rajta. Széles és húsos arca volt, erős orral és duzzadt ajkakkal. Vágatlan szakálla őszbe hajlott. Homlokán fekete tyúkszem volt, az Allahhoz gyakran és sokat imádkozók eltéveszthetetlen jegye. A poszteren látható kép alatt felirat: Körözött, dr. Ajman az-Zavahri, 25 millió dollár a nyomravezetőnek.

Dzsan újra csatlakozott a beszélgetéshez, a férfi - akiről akkor már meg volt győződve, hogy Zavahri volt - azt mondta: Isten áldjon, és tartson távol az igaz hit ellenségeitől. Lehetőleg ne áruld el nekik, hogy honnan jöttünk, és merre mentünk tovább". A posztere szerepelt egy telefonszám is, Dzsannak azonban nem volt telefonja. A három férfi eltűnt a hegyek között.

Noha más források szerint az al-Kaida fő ideológusának tartott egyiptomi szemsebész Zavahrit utoljára 2001 októberében látták az afganisztáni Khosztban, az amerikai New Yorker magazinnak az ugyancsak amerikai Christian Science Monitorra hivatkozó riportja szerint még 2002 márciusában is feltűnt Afganisztánban. A hétfő hajnalban megölt Oszama bin Laden helyettese azóta többször is feltehetőleg csak egy hajszállal úszta meg, hogy lecsapjanak rá az amerikaiak vagy valamelyik szövetségesük.

A magyarok ellen is harcba hívott

2008-ban felröppent a hír, hogy egy amerikai légi csapásban megsebesült, vagy életét vesztette Pakisztánban, de ez később nem bizonyosodott be. 2006-ban a pakisztáni hadsereg indított légi csapást az afgán határ közelében pakisztáni területen, amelynek célpontja beszámolóik szerint Zavahri volt, de hiába jött hír esetleges haláláról, ez sem bizonyult valósnak. 2004-ben felröppent elfogásának híre, de az is kacsa volt, ahogy az az ugyanebben az évben megjelent információ, hogy a pakisztáni hadsereg egységei bekerítették.

Az ellene indított támadások ennek ellenére komoly sebet ejtettek rajta. Egy 2001 decemberében indított bombázásban feltehetőleg meghalt a felesége és több gyereke is.

Zavahri mindent megtett, hogy a figyelem középpontjában maradjon, nem véletlenül nevezték az al-Kaida hangjának. Számtalan videó- vagy hangfelvételen üzent üldözőinek, az egyik fő ellenségének tartott USA-nak, vagy épp a muszlim világnak. Rendre harcra szólított fel, hol az USA, hol Izrael ellen, vagy épp Afganisztán felszabadítását követelte, de személyes üzeneteket is küldött.

2008-ban, választási győzelme után lenégerezte Barack Obama amerikai elnököt, akit egyúttal azért marasztalt el, mert szerinte hátat fordított apja hitének. 2004-ben még Magyarországot is megemlítette, támadásokra szólítva fel ellene a hithű muszlimokat az afganisztáni szerepvállalás miatt.

Az al-Kaida motorja

Legutóbb - április közepén - Líbia miatt szólalt meg, több mint egyórás videójában többek között felszólította az arab országok hadseregeit, hogy segítsenek Kadhafit elűzni, mielőtt "a nyugati segítség megszállássá változna". Zavahri ekkor közel másfél éve nem jelent meg videofelvételen, csak hangüzeneteket küldött. Több elemző szerint is tévedés Bin Laden jobbkezének nevezni, és nem csak azért, mert Bin Ladennél jóval többször hallatta a hangját.

A CIA és az FBI szerint Zavahri irányította al-Kaida terrorszervezet pénzügyeit, és ő volt a szervezet által elkövetett több támadás kitervelője is. Ilyen volt az 1993-as amerikai katonák elleni szomáliai akció, a kenyai és tanzániai amerikai nagykövetségek felrobbantása, a USS Cole hadihajó elleni 2000-es motorcsónakos támadás, vagy épp a 2001 szeptemberi USA ellenes támadás.

Zavahrinek a feltételezések szerint komoly szerepe volt abban is, hogy az al-Kaida öngyilkos merényletekre váltott. Az eleinte főleg palesztin szélsőségesek által elkövetett öngyilkos merényleteket az iszlám szaúdi ága - amelyen Bin Laden nevelkedett - tiltja. Kialakulásakor, a szovjetek elleni afganisztáni háború idején az al-Kaida is klasszikus fegyveres harcot folytatott, csak később állt át a kamikaze akciókra, egyes feltételezések szerint részben Zavahri sugallatára.

Tizennégy évesen kezdte

Az idén hatvanéves Zavahri már gyerekkorában megmutatta politikai érdeklődését. Családja anyai ágon régi egyiptomi politikusdinasztia volt. Apai ágon pedig rangos tudósokkal büszkélkedhetett, egy távolabbi nagybátyja a kairói al-Azhar egyetem nagyimámja volt - amely a pápai ranghoz mérhető a muszlim világban - apja pedig köztiszteletben álló gyógyszertanprofesszor volt, és ő is járt Pakisztánban a Vöröskereszt munkatársaként.

Zavahri tizennégy évesen csatlakozott az Egyiptomban tisztán vallási állam kialakítására törekvő Muszlim Testvériséghez. A szervezet főideológusa, Szájjib Kutub kivégzése után hozta létre saját föld alatti szervezetét, célja Kutub álmának valóra váltása lett. Közben sebészként végzett a kairói orvosi egyetemen, de nem szakadt el a radikális eszméktől: 1981-ben bebörtönözték Anvar Szadat egyiptomi elnök meggyilkolásában játszott szerepe miatt, három évet kapott.

Kiszabadulása után Szaúd-Arábiába menekült, és még a nyolcvanas években áttette a székhelyét előbb Pakisztánba, majd Afganisztánba. Az afganisztáni szovjet megszállás idején orvosként dolgozott az országban, de álneveken számos más államban megfordult: Dániában, Svájcban, sőt egy alkalommal Dagesztánban is megjelent, ahol hat hónapig ült börtönben, de az orosz hatóságok végül elengedték.

"Tudod, hol vagyok, Bush?"

Az 1997-es luxori vérengzés után - amelyben 62 embert gyilkoltak meg rendőrnek öltözött fegyveresek Hatsepszut királynő templománál -, Egyiptom távollétében halálra ítélte. 1998-ban ő volt második aláírója annak a Bin Laden által kiadott fatvának, amelyben az USA elleni terrorakcióra szólítottak fel. Az ő lehallgatott műholdas telefonbeszélgetései bizonyították, hogy a 2001-es Amerika-ellenes támadások mögött Bin Laden állt.

Az al-Kaida vezetőjének megölése után ő a csoport legismertebb tagja, az FBI legkeresettebb terroristáinak listáját immár ő vezeti. Megtalálni azonban nem lesz könnyű. Egy korábbi videoüzenetében magabiztosan szólt be George Bush korábbi amerikai elnöknek is. "Tudod, hol vagyok, Bush? A muszlim tömegekben" - mondta. Eddig is odafigyelt biztonságára, ráadásul nincsenek megbízható adatok arról sem, hogy milyen magas, hány kiló, könnyen köddé tud válni - írja a Bloomberg amerikai hírügynökség.

A Guardian brit napilap összeállítása szerint nem fogja átvenni Bin Laden szerepét. Ezt kétségessé teszi, hogy idősödik, nem vesz részt közvetlenül akciókban, és nem is olyan karakteres személyiség, mint Bin Laden.

A Bloomberg szerint Zavahrin kívül az al-Kaida feltörekvő tagja például Anvar al-Avlaki, a csoport jemeni szárnyának vezetője, aki ellen most kísérelt meg légitámadást a hadsereg, de nem volt a lebombázott autóban. Amerikában született, jemeni származású, a gyanú szerint ő indította útjára 2009-ben azt az öngyilkos merénylőt, aki végül nem tudott robbantani egy Detroitba tartó repülőn, mert lebukott.

Nem sokat számít azonban, hogy melyikük viszi tovább Bin Laden szerepét. A szervezet nem egy csoport, hanem különböző sejtek laza szövetsége, amelynek szűk magja, a most megölt Bin Laden és a mellette legtöbbet szereplő Zavahri fogja össze és inspirálja támadásokra a terroristákat. De a szervezet nagyrészt független tőlük. "Ez egy összetett szervezet, és a csúcson ülők nem működtetik vagy ellenőrzik az egész csoportot" - mondta Anthony Cordesman washingtoni külpolitikai elemző. Szerinte "nem lehet legyőzni az al-Kaidát lefejezéssel. Ez egy olyan mozgalom, amelynek nemcsak több feje van, hanem rengeteg teste is".