Franciaországban is közmunkához kötnék a segélyt

Vágólapra másolva!
Heti öt óra közmunkához kötné a francia kormánypárt a munkanélküli-segély megszűnése után járó úgynevezett aktív szolidaritási jövedelem kifizetését.
Vágólapra másolva!

A francia jobbközép kormánypárt tíz nap múlva nyújtja be törvényjavaslatát a nemzetgyűlésnek azért, hogy az úgynevezett aktív szolidaritási jövedelmet csak azok kapják meg, akik heti öt óra közmunkát végeznek. A hírt Laurent Wauquiez Európa-ügyi államtitkár jelentette be.

Wauquiez a BFMTV hírtelevízióban vasárnap este "a francia társadalom rákfenéjének" nevezte a "segélyezési rendszerrel való visszaélést". Jelezte, hogy a közmunka bevezetése mellett a kormánypárt a szociális juttatások összegét a minimálbér 75 százalékában maximálná. A minimálbér összege jelenleg nettó 1073 euró, azaz 280 ezer forint.

Az államtitkár tarthatatlannak nevezte, hogy egy segélyben részesülő házaspár a szociális juttatásokkal együtt havonta több pénzt kap az államtól, mint a minimálbér. Wauquiez azt is nehezményezi, hogy a külföldiek "túl könnyen részesülnek a különböző szolidaritási lehetőségekből". Az államtitkár szerint legalább öt évi franciaországi munkavállalást kellene megkövetelni ahhoz, hogy egy külföldinek is járhassanak a szociális juttatások.

A kormánytag szerint a javaslatokat kísérleti jelleggel még a 2012-es elnökválasztás előtt bevezeti a kormány, hogy azok eredményét meg lehessen vitatni a kampányban.

A bejelentés óriási tiltakozást váltott ki a baloldali ellenzék és a szakszervezetek részéről.