A NATO tagadja, hogy sorsukra hagytak menekülteket

Vágólapra másolva!
A Guardian című brit lap értesülése szerint NATO-egységek hatvanegy afrikai menekültet hagytak éhen és szomjan halni, amikor figyelmen kívül hagyták hajójuk segélykérését a Földközi-tengeren. A BBC brit közszolgálati médium szerint a NATO cáfolja ezeket a híreket.
Vágólapra másolva!

A NATO cáfolja azokat a sajtóhíreket, hogy tengerészeik több tucat menekültet hagytak meghalni egy sodródó hajóban a Földközi-tengeren - közölte a BBC brit közszolgálati médium. A katonai szövetség azt állítja, hogy nem tudtak a menekültekkel teli hajóról, amely a hírek szerint több mint két hétig hánykolódott a tengeren.

A The Guardian című brit lap azt írta, hogy a hajó 72 utasa közül 61 halt éhen vagy szomjan, noha észrevette őket egy katonai helikopter és egy NATO-hadihajó is. A menekültek a líbiai Tripoliból indultak, és az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetét akarták elérni még márciusban.

A Guardian című brit lap értesülése szerint a hajónak sikerült kapcsolatba lépnie az olasz parti őrséggel és egy NATO-hadihajóval, de mégsem próbálták őket megmenteni. A hajón nők és kisgyermekek mellett politikai menekültek is voltak.

A nemzetközi tengeri jog előírja, hogy minden, közelben lévő hajónak válaszolnia kell a segélykérésre, és fel kell ajánlania a segítséget, beleértve a katonai egységeket is. Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának szóvivője szerint nem maradhat büntetés nélkül, ha valaki cserbenhagy embereket. A Földközi-tenger nem a vadnyugat - tette hozzá Laudar Boldrini.