Merkel szakértői tíz évet adnának még az atomerőműveknek

Vágólapra másolva!
Az atomenergiáról való teljes lemondást ajánlja, és ezt legkésőbb 2021-ig megvalósíthatónak is tartja az a bizottság, amelyet Angela Merkel kancellár bízott meg a vizsgálattal. A szakértőket meglepte a végleges leállás felgyorsítása, Merkel június közepére ígért döntést.
Vágólapra másolva!

Az atomenergiáról, illetve az atomerőművekről való teljes lemondást ajánlja és ezt legkésőbb tíz év múlva megvalósíthatónak tartja az a bizottság, amelyet Angela Merkel kancellár bízott meg a vizsgálattal.

Az úgynevezett Bölcsek Tanácsa reálisnak tartja, hogy Németország 2021-ben atomenergia nélkül fedezze a lakosság és az ipar energiaszükségletét. A volt környezetvédelmi miniszter, Klaus Töpfer által vezetett, politikusokból, tudósokból és az egyházak képviselőiből álló bizottság - amely a Bölcsek Tanácsa elnevezést kapta - szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitungban ismertette előzetes jelentését. A végleges változat május végére várható.

A testület vezetője már korábban sem hagyott kétséget afelől, hogy az atomenergiáról való lemondás híve. Szakértőket azonban mégis meglepte a folyamat felgyorsítása, illetve a 2021-es időpont melletti elkötelezettség. A dátummal kapcsolatban ugyanakkor emlékeztettek arra is, hogy ez a korábbi kancellár, Gerhard Schröder szociáldemokrata-zöld kormánya által célul kitűzött menetrendhez való visszatérést jelenti. Az akkori kormány úgy foglalt állást, hogy a német atomerőműveket legkésőbb 2020 végéig le kell állítani.

Ezt a menetrendet azonban a jelenlegi konzervatív-liberális kormány tavaly ősszel megváltoztatta, és átlagosan 12 évvel meghosszabbította a 17 németországi atomerőmű működési idejét. A fukusimai katasztrófa azonban keresztülhúzta a Merkel-kormány számításait, és a kancellár visszakozásra kényszerült.

A Japánban történtek nyomán Merkel áprilisban meghirdette az energiapolitika azonnali felülvizsgálatát, és elrendelte a hét legrégebbi erőmű működésének három hónapra történő felfüggesztését.

Merkel korábban hangsúlyozta, hogy a bizottság ajánlásait komolyan figyelembe veszi az energiapolitikai irányváltás ütemének meghatározásában. A kancellár az ezzel kapcsolatos végleges döntést június közepére ígérte. Megfigyelők valószínűtlennek tartják, hogy kormány eltérjen a bizottság ajánlásától és ennek keretében a 2021-es időponttól. Erre utal az, hogy a kancellár a kérdésről egyeztetést kezdeményezett az ellenzéki pártokkal, köztük a szociáldemokratákkal és a zöldekkel. Sajtóhírek szerint konszenzus van kialakulóban.