Újabb tömegtüntetés készül Egyiptomban

Vágólapra másolva!
A Facebookon és a Twitteren tüntetésre szólítottak fel egyiptomi demokráciapárti aktivisták. A péntekre szervezett tüntetés szervezői el akarják ítélni a múlt heti vallási összecsapásokat.
Vágólapra másolva!

Tömegdemonstrációra szólítottak fel egyiptomi demokráciapárti aktivisták szerdán, a tizenöt ember halálát okozó keresztény-muzulmán villongások után. A péntekre szerte az országban és az emblematikussá vált kairói Tahrír térre összehívott tüntetéseken az egyiptomi keresztények, az úgynevezett koptok és muzulmánok közötti ellentétkeltést akarják elítélni. A demonstrációra történő felhívások a Facebook közösségi portálon és a Twitteren jelentek meg.

Múlt szombaton a kairói Imbabában - a legújabb, szerdán közölt adatok szerint - tizenöt ember halt meg és legalább kétszáz megsebesült, miután muzulmánok egy csoportja rátámadt egy templomra, mert azt feltételezték, hogy abban elzárva tartanak egy iszlámra áttért nőt. Később az egyiptomi Legfelső Katonai Tanács vasárnap a Facebook-oldalán közölte, hogy az összecsapások nyomán letartóztatottakat, azaz 190 embert hadbíróság elé állítanak.

A koptok a többségében szunnita muzulmán egyiptomi lakosság 6-10 százalékos kisebbségét adják, és diszkriminációra panaszkodnak. Az elmúlt időszakban több merényletnek voltak a célpontjai. Szilveszterkor egy alexandriai templom ellen intéztek támadást muzulmán fanatikusok, s ennek az akciónak 21 halottja volt.