Teljesen leolvadtak a fűtőelemek a fukusimai egyes reaktorban

Vágólapra másolva!
Öt méterrel alacsonyabb a vízszint a szükségesnél a fukusimai atomerőmű egyes reaktorában - ismerte el az erőművet üzemeltető japán Tepco csütörtökön. Víz nélkül a négyméteres fűtőrudak teljesen leolvadtak.
Vágólapra másolva!

Japánban a Fukusima-1-es atomerőmű egyes reaktorában teljesen leolvadtak a fűtőelemek - közölte csütörtökön a létesítményt üzemeltető Tepco.

A vállalat első ízben ismerte el azt, hogy az erőmű egyik reaktorában teljes leolvadás történt. A tényt az után lehetett megállapítani, hogy a múlt hét óta légcserélő berendezéseket helyeztek el a reaktorházban, amelyek részlegesen megtisztították a levegőt a sugárzó részecskéktől. Ezután a szakértők már bemehettek a létesítménybe, hogy mérőműszereket helyezzenek el.

Kiderült, hogy az egyes reaktorban öt méterrel alacsonyabb a vízszint a kelleténél. Ez azt jelenti, hogy az izzó, négy méter hosszúságú fűtőrudakat nem borította víz, és ezért azok leolvadtak. A Tepco korábban úgy ítélte meg, hogy a fűtőrudak 55 százalékban olvadtak le.

Egy ismert japán szakértő hangsúlyozta, hogy a mért hőmérsékletből és nyomásból ítélve a robbanás veszélye a reaktorban rendkívül csekély. Jelenleg a Tepco óránként 8 tonna vizet szivattyúz a reaktor fala és a külső acélborítás közti térbe. Ezáltal amolyan "vízszarkofág" jön létre, és hatékonyan hűthető vele a megolvadt reaktormag. Azt tervezték, hogy a reaktornál pótlólag készítenek még egy külső hűtőrendszert, amelyben vizet áramoltatnak, de ezeket a terveket most valószínűleg módosítani kell.

Az ugyancsak megrongálódott kettes és hármas reaktorban sem tisztázott teljesen a helyzet. A Tepco szakértői azt feltételezik, hogy ezekben a reaktorokban a fűtőanyag-károsodás aránya 30-35 százalék. Kedden sugárfertőzés elleni ruhában bemehettek otthonaikba a japán földrengésben megsérült fukusimai atomerőmű melletti faluban lakók, de csak azért, hogy összepakolják a legszükségesebb holmijaikat. Az atomerőmű köré vont veszélyes zóna sugara 20 km-es.