Kémkedéssel vádolt cseh diplomatákat utasított ki Ukrajna

Vágólapra másolva!
Kiutasítottak Ukrajnából két katonai beosztásban lévő cseh diplomatát. Egy ukrán lap szerint a légierőről akartak információkat szerezni, ám más hírügynökségek összefüggésbe hozták a lépést azzal, hogy Csehország januárban politikai menedéket adott a volt ukrán gazdasági miniszternek.
Vágólapra másolva!

Az ukrán biztonsági szolgálat elhárítási részlegének kérelmére kiutasítottak két cseh diplomatát, akiket kémkedéssel vádolnak. Bekérették a cseh nagykövetet, és jegyzéket adtak át neki, amely tiltakozást tartalmazott azért, mert - mint fogalmaztak - a cseh katonai attasé hivatalának két dolgozója diplomáciai státusával összeegyeztethetetlen módon ukrán államtitoknak minősülő információkat gyűjtött.

Az Ukrajinszka Pravda című kijevi lap írása szerint a két cseh az ukrán légierőt érintő bizalmas információk iránt érdeklődött. "Az ügyben nincs politika, katonai beosztottakról van szó. Egy férfiről és egy nőről, ezredesi és őrnagyi rangban. Ők nem is rendes diplomaták, mindössze kihasználták a diplomata státust" - idézte Oleh Volosint, az ukrán külügyminisztérium szóvivőjét a cseh hírügynökség.

"Az ügyet egyelőre nem kommentáljuk, nem rendelkezünk elegendő információval" - reagált a kijevi bejelentésre Vít Kolár, a cseh külügyminisztérium szóvivője. Hírügynökségek összefüggésbe hozták a kiutasítást azzal, hogy Csehország idén januárban politikai menedéket adott Bohdan Danilisin volt ukrán gazdasági miniszternek.

Danilisin 2007 és 2010 között volt csúcsminiszter a jelenlegi ukrán államfő, Viktor Janukovics politikai ellenfelének, Julija Timosenkónak a kormányában. Hivatali hatalommal való visszaéléssel gyanúsítják, azzal, hogy manipulálta az állami megrendeléseket, és ezzel kárt okozott az államnak.