Visszaszerezné a túlélésüket jelentő cetlit egy chilei bányász

Chile, bányaszerencsétlenség, Sebastian Pinera elnök mutatja a bányászok első üzenetét egy cetlin
Vágólapra másolva!
Hiába kérte a chilei elnöktől, a 2010-ben a mélyben rekedt chilei bányászok egyike még nem kapta vissza azt az általa írt papírt, amelynek a túlélését köszönheti a 33 bányász. José Ojeda volt az, akinek a bányaomlás után17 nappal írt cetlijéből megtudták a hatóságok, hogy a bányászok életben vannak.
Vágólapra másolva!

Vissza akarja kapni azt a kézzel írt papírt José Ojeda, a 2010 augusztusában egy bányában rekedt 33 chilei bányász egyike, amellyel tizenhét nappal a bányaomlás után tudatták a külvilággal, hogy életben vannak. A cetlire annyi volt írva, hogy "Estamos bien en el refugio los 33", ami azt jelenti, hogy "Jól vagyunk a menedékben, a harminchármak". A papírt a túlélők után kutató fúrógépre tűzte rá.

Miután a híradásnak köszönhetően kiderült, hogy életben vannak, megfeszített mentési akció után, 69 nappal a bányaomlás után épségben kimentették valamennyijüket. A bányászok felszínre hozása a világtörténelem egyik legnézettebb televíziós eseménye volt. A papírdarab a felszínre kerülése óta Sebastian Pinera chilei elnöknél van, aki egy műanyag tasakban tartja. Az elnökről több fénykép is készült, miközben az írást mutogatva fotózkodik a világ vezető politikusaival.

Pinera a dokumentumot abban a múzeumban szeretné kiállítani, amelyet a bányászok megmenekülésének emlékére rendeztek be. Ojeda azonban ragaszkodik a cetlihez. "Hat hónappal ezelőtt szerettem volna találkozni az elnökkel emiatt, de azt mondták, hogy írjak levelet. Azóta semmi nem történt. Szerintem az rendben van, hogy néhány hónapig magánál tartotta, de örökre nem veheti el azt a levelet, amelyet én írtam" - mondta Ojeda egy helyi lapnak.

Forrás: AFP/Hector Retamal
Pinera elnök az üzenettel