Szexuális erőszak gyanújával őrizetbe vették az IMF vezetőjét

Dominique Strauss-Kahn
Vágólapra másolva!
Állítólag pucéran támadt rá egy szobalányra egy New York-i hotelben Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója. Strauss-Kahnt nemi erőszak kísérletének gyanújával vették őrizetbe a John F. Kennedy repülőtéren szombaton néhány perccel azelőtt, hogy Párizsba induló gépe felszállt volna. Strauss-Kahn tagadja bűnösségét.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették az amerikai hatóságok Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatóját a New York-i repülőtéren, szexuális erőszak gyanújával - írta szombaton a The New York Times. Az őrizetbe vételt Paul J. Browne, a New York-i rendőrség szóvivője is megerősítette, aki szerint Strauss-Kahn ügyvédet kért, és megtagadta a válaszokat a kihallgatók kérdéseire.

Az amerikai lap szerint Strauss-Kahnt a John F. Kennedy nemzetközi repülőtéren, alig tíz perccel az Air France Párizsba induló járatának felszállása előtt állították fel első osztályú helyéről a New York-i nyomozók. Innen a Midtown South-i kapitányságra vitték.

Az IMF első embere - korábbi francia pénzügyminiszter, aki Nicolas Sarkozy francia elnök baloldali kihívója lehet a 2012-es francia elnökválasztáson - a nyomozók szerint szombaton délután a Times Square-en található Sofitel hotelben megpróbált megerőszakolni egy 32 éves szobalányt. A nő az incidenst követően kimenekült a szállodai szobából - közölte Browne.

Állítólag pucéran támadt a nőre

A szóvivő szerint az eset szombat délután egy óra körül történt. A szobalány belépett a 2806-os szobába, amelyről azt hitte, éppen nem lakott ott senki. A napi 3000 dollárba kerülő lakosztályba, amely előszobából, fürdőből, tárgyalóból, nappaliból és hálószobából áll, pénteken jelentkezett be Strauss-Kahn. A szobalány beszámolójára hivatkozó szóvivő szerint a nő az előszobában volt, amikor az IMF-vezér "kilépett a fürdőből teljesen mezítelenül, és megpróbálta szexuálisan inzultálni". "A nő elmondása szerint megragadta őt, becibálta a hálószobába, és az ágyra lökte." Ezután a szóvivő szerint kulcsra zárta a lakosztály ajtaját.

"A nő lelökte magáról, ekkor a férfi becibálta a fürdőszobába, ahol másodjára is megpróbálta inzultálni" - idézte a New York Times a szóvivőt. A nőnek végül sikerült kiszabadulnia, és kimenekülni a lakosztályból, majd szólt a hotel személyzetének, akik hívták a rendőröket. Mire azok kiértek, Strauss-Kahn már nem volt ott. Sietősen távozott, a nyomozók ugyanis megtalálták a szobában a mobiltelefonját, de a helyszíni szemle során feltehetően DNS-mintát tartalmazó bizonyítékokat is lefoglaltak. A szóvivő szerint ezután visszatartották a párizsi járatot, és leszállították róla a gyanúsítottat.

A szobalányt a Roosevelt Kórházba szállította át a sürgősségi szolgálat, ahol ellátták kisebb sérüléseit.

Ártatlannak mondja magát

Strauss-Kahn ellen vádat is emeltek, a nemi erőszak kísérlete mellett személyi szabadság korlátozásása és szexuális bűncselekmény elkövetése miatt. Benjamin Brafman, Strauss-Kahn egyik New York-i ügyvédje, aki az ügyben képviseli majd, a brit Reuters hírügynökséggel közölte, védence ártatlannak vallja magát. A New York állami törvények értelmében a szexuális bűncselekményekért 15-20 év börtönt is kiszabhatnak, a személyi szabadság korlátozásáért öt év börtön adható. Strauss-Kahnnak, mint az IMF fejének nem jár diplomáciai mentesség.

Forrás: AFP/Stephen Csernyin
A New York-i hotel, ahol az eset állítólag történt

A 62 éves Strauss-Kahn - akit a 2012-es francia elnökválasztásokon a szocialisták lehetséges jelöltjeként is emlegetnek - 2007 novembere óta tölti be a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói posztját. Az IMF-főnök ellen hatalmi visszaélés gyanújával 2008-ban vizsgálat indult egy magyar beosztottjával folytatott szerelmi viszonya miatt.

Az IMF az esetről akkor azt közölte, hogy az igazgatótanács helytelenítette, súlyos tévedésnek nevezte Strauss-Kahn rövid házasságtörő viszonyát, amelyet az IMF-vezető egy magyar közgazdásznővel, a valutaalap afrikai részlegének egykori magas beosztású tisztviselőjével folytatott. Strauss-Kahn nyilvánosan bocsánatot kért az ügy miatt az IMF-alkalmazottaktól és a feleségétől is. Azt mondta, hogy cserbenhagyta józan ítélőképessége.

A valutaalap vezető testülete az ügyben elrendelt vizsgálat megállapításaira hivatkozva három évvel ezelőtt tisztázta az IMF-vezetőt a hivatali befolyással való visszaélés, szexuális zaklatás és kivételezés gyanúja alól, és akkor úgy döntött, hogy továbbra is együtt kíván működni Strauss-Kahnnal.

Francia belpolitikai következmények

A mostani ügy, kimenetelétől függetlenül várhatóan komoly következményekkel jár majd Franciaországban, ahol Strauss-Kahn baloldali jelöltként jó eséllyel hívhatja ki a jövő évi elnökválasztáson Nicolas Sarkozy francia elnököt. A közvélemény-kutatások szerint az IMF-vezér jóval kedveltebb Sarkozynél. Indulását hivatalosan még nem jelentette be, de nyáron ezt meg kell tennie, akkor indulnak ugyanis majd az elnökjelöltről döntő előválasztások a francia szocialista párton belül. Strauss-Kahn öt évvel ezelőtt is jelöltette magát, de akkor alulmaradt Ségoléne Royallal szemben.

A New York-i ügy miatt azonban elúszhat elnökjelöltsélge és IMF-elnöksége egyaránt, Jacques Attalli neves francia szocialista párti közgazdász, Strauss-Kahn barátja szerint. "Jól ismert csábító, de de nem jellemző rá a nemi erőszak" - mondta róla hivatalos életrajzírója, Michel Taubmann.