Találkozhatott a feleségével a hatóságok által rejtegetett kínai művész

Vágólapra másolva!
Letartóztatása után mintegy negyven nappal a kínai hatóságok engedélyezték az egyik legismertebb kínai művésznek, hogy találkozzon egy családtagjával - írja a BBC. Aj Vejvejt április elején tartóztatták le, és azóta nem lehetett tudni, hogy hol tartják fogva.
Vágólapra másolva!

Először vehette fel a kapcsolatot a családjával Aj Vejvej kínai művész, akit a rendőrök április elején vettek őrizetbe a pekingi repülőtéren. Azóta a művész családja többször is sérelmezte, hogy a kínai hatóságok a családot semmiről nem tájékoztatták, sem testvére hollétéről, sem a vádakról. Korábbi hírek szerint a férfit gazdasági bűncselekményekkel, többek között adócsalással vádolják.

Aj Vejvej nővére azt mondta a BBC-nek, hogy a művész feleségét vasárnapra beidézték a rendőrségre, ahonnan egy másik helyre szállították, és engedélyezték, hogy néhány percre találkozzon a férjével. A feleség, Lu Qing később azt mondta, hogy nem tudja, hol voltak, de úgy gondolja, hogy nem azon a helyen tartják fogva a férjét, hanem őt is csak oda szállították a találkozóra. A férfi állítólag azt mondta neki, hogy fogvatartói jól bánnak vele, nem kell aggódni érte, és a nő szerint egészségesnek tűnt.

A találkozó a feleség elmondása szerint nagyon rövid volt, és többen is jelen voltak, egy részük jegyzetelt, így ő félt attól, hogy sokat beszéljen - írja a BBC, hozzátéve, hogy a családot a rendőrség figyelmeztette, hogy ne nyilatkozzon a médiának a találkozóról, mert az "rosszat tehet Aj Vejvej ügyének". Korábban egyébként Lu Qinget is kihallgatták, őt a kínai adóhatóság idézte be.

Emberi jogi csoportok és egyes nyugati kormányok szerint a kínai hatóságok vádjai csak ürügyül szolgálnak ahhoz, hogy fogva tartsák a férfit, aki számos akciójával kritizálta a kínai vezetést, és többször szót emelt az emberi jogok betartatásáért. Egy hongkongi lap, a Wen Wei Po április közepén arról írt, hogy adócsalással, bigámiával és internetes pornográf tartalmak terjesztésével vádolják Aj Vejvejt, melyekre "szilárd bizonyítékaik" vannak.

Aj Vejvejről és munkásságáról bővebben korábbi cikkünkben itt olvashat.