Nem fenyegeti erőszak a börtönben a szexuális zaklatással vádolt Strauss-Kahnt

Vágólapra másolva!
Egyszemélyes cellájában napilapokat is olvashat a szexuális zaklatással vádolt Strauss-Kahn, akit New York központi börtönébe vittek hétfő este. A cellából még ebédelni sem mehet ki, mert a börtön vezetői attól tartanak, hogy a rabtársai meglincselik a Valutaalap vezetőjét.
Vágólapra másolva!

A világ egyik legnagyobb börtönébe, a New York-i Rikers Islandre vitték hétfő este Dominique Strauss-Kahnt, akit vasárnap vett őrizetbe az amerikai rendőrség. Az 1,6 négyzetkilométer nagyságú kis szigeten fekvő, az 1930-as években épült börtönkomplexum akár 17 ezer ember fogva tartására is alkalmas. Jelenleg hétezer börtönőr és további 1500 alkalmazott dolgozik itt.

Habár a rabok általában ötvenfős hálótermekben alszanak, Strauss-Kahnt egyszemélyes cellában helyezték el a börtönkomplexum egyik legkisebb szárnyában, ahol nagyjából harminc embert tartanak fogva - tudta meg a Reuters. Dominique Strauss-Kahn még az étkezésekre sem jöhet ki a cellájából, egyedül kell ebédelnie, így nem találkozhat a jelenleg ott fogva tartott 11 ezer rab közül senkivel. "Csak így tudjuk biztosítani, hogy semmilyen atrocitás ne érje a történtek vagy az ismertsége miatt" - mondta a börtön egyik szóvivője. A "The Tombs", vagyis a "Sírok" néven is emlegetett börtön ugyanis a jogvédők szerint túlzsúfolt, így az őrök nehezen tudnának közbeavatkozni, ha egy rabot megtámadnának a társai.

A Valutaalap vezérét folyamatosan kíséri egy börtönőr, ha mégis el kell hagynia a celláját. Strauss-Kahn - az ügyvédi konzultációkon kívül - hetente háromszor fogadhat látogatókat, emellett napi egy óra testmozgást engedélyeztek neki. A cellájába viszont könyveket is bevihetett, és újságot is kap mindennap. Éjszaka azonban nem olvashat, este 11 órakor van lámpaoltás.

Ügyvédei folyamatosan harcolnak azért, hogy Strauss-Kahnt minél előbb kiengedjék a börtönből, de ha a bíró továbbra sem helyezi szabadlábra, a per végéig biztosan Rikers Islanden kell maradnia.