A CNN amerikai hírtelevízió egyik informátora szerint megválasztották Oszama bin Laden utódját az al-Kaida élére. A bennfentes forrás szerint egy volt egyiptomi kommandós lett a terrorszervezet ideiglenes vezetője.

Egy volt egyiptomi kommandóst, Szaif al-Adelt választották meg állítólag az al-Kaida ideiglenes vezetőjének - jelentette egy, a terrorszervezet belső ügyeiben bennfentes forrásra hivatkozva a CNN amerikai hírtelevízió.

Az informátor - Noman Benotman, aki két évtizede jól ismeri az al-Kaida vezetőit, és a CNN szerint mindig jól értesültnek bizonyult velük kapcsolatban - azt állította, hogy Adel kiemelkedő szerepet játszik a terrorszervezetben. Korábban a Líbiai Iszlám Harci Szervezet vezetője volt, amely sokáig az al-Kaida szövetségese volt, ám az utóbbi években elfordult annak ideológiájától.

Adelt, aki Mohamed Ibrahim Makkavi néven is ismert, 1987 májusában militáns tevékenysége miatt Egyiptomban letartóztatták. Később Afganisztánban harcolt a szovjet megszállás ellen, majd az országban maradva iszlamista harcosokat képzett ki, és innen küldött ügynököket a szomáliai törzsek fellázítására. A tálib rendszer megdöntése után, 2001 telén Iránba menekült. Szaúdi hírszerzési források szerint innen adott utasítást az al-Kaida szaúdi ágának, hogy 2003 májusától kezdjenek terrorkampányba a sivatagi királyságban.

Egyes értesülések szerint Adel Iránból Pakisztánba távozott. Benotman úgy tudja, hogy az al-Kaida azért választott ideiglenes vezetőt, mert Oszama bin Laden két hete történt elvesztése után a dzsihádista csoportok nyugtalankodni kezdtek, hogy még mindig nem történt bejelentés az utódlástól. Szaif al-Adelt azonban nem az al-Kaida hivatalos tanácsa, hanem csak a szervezet hat-nyolc, az afgán-pakisztáni határtérségben aktív vezetője választotta meg.

Az új vezetőnek ezért elvben el kell érnie, hogy az al-Kaida regionális szervezetei baját (vallási hűségesküt) tegyenek előtte, vagy a majdani, végleges parancsnok előtt. Az egyes csoportok korábban is a szervezet helyett a vezérnek tartoztak hűséggel. Az al-Kaida szaúdi és jemeni tagjai azonban valószínűleg nem elégedettek a választással, mert meggyőződésük szerint a vezérnek a minden muszlim által szentnek tekintett Arab-félszigetről kell származnia.