185 méter magas emlékművet emeltek a türkmén alkotmány évfordulójára

Vágólapra másolva!
45 millió euróért felépítették a türkmén alkotmány 185 méter magas emlékművét az ország fővárosában Asgabatban. A város minden pontjáról látható építmény azért 185 méter magas, hogy így is emlékezzenek az alkotmány elfogadásának időpontjára, 1992. május 18-ra.
Vágólapra másolva!

Gigantikus emlékművet állítottak Asgabatban a türkmén alkotmánynak, amelyet szerdán avatott fel Gurbanguli Berdimuhammedov, az ország elnöke. Az építményt a török Polimeks társaság húzta fel 45 millió euróért a földgázban gazdag közép-ázsiai ország fővárosának déli határában.

A független Türkmenisztán első, 1992. május 18-án elfogadott alkotmányának tiszteletére emelt alkotást 185 méter magasra tervezték, hogy ezzel is a jóváhagyás napjára és hónapjára utaljanak. Az emlékmű alsó részét képező kilátótorony tetején 91 méter magas torony áll, az 1991-es évet, a volt szovjetköztársaság függetlenné válásának idejét szimbolizálva. Csúcsdíszként egy félhold és öt csillag kapott helyet, aranyba foglalva.

A főváros, Asgabat minden részéből látható torony, amelynek talapzatát szobrokkal és vízesésekkel ékesítették, magasabb lesz, mint bármi, amit Szaparmurat Nijazov néhai diktátor hivalkodó korszakában építettek.

A Nijazov 2006. decemberi halála után hatalomra került Berdimuhammedov kezdetben visszanyeste az elődje által kiépített személyi kultusz leghivalkodóbb hajtásait, lebontatta egyebek közt azt a városközpontban emelt tornyot, amelynek tetején egy arccal a nap irányába forgó arany Nijazov-szobor állt. Azóta viszont az új elnök portréi díszítik országszerte számos épület homlokzatát.