Tömegsírt találtak Szíriában, általános sztrájkot hirdetett az ellenzék

Vágólapra másolva!
Csaknem harminc embert öltek meg a szíriai hadsereg és a biztonsági erők a libanoni határnál fekvő Tell-Kalahban az elmúlt három napban, Deraa városában pedig találtak egy tömegsírt, amelyből tizenhárom holttestet emeltek ki - közölte egy szíriai jogvédőét. Az ellenzék a Facebookon szerdára általános sztrájkot hirdetett a kormány ellen, Washingtonban pedig bejelentették, hogy újabb intézkedésre készülnek Szíria ellen, ha folytatódik az erőszak.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt három napban csaknem harminc embert ölt meg a szíriai hadsereg és a biztonsági erők a libanoni határnál fekvő Tell-Kalahban - közölte egy szíriai jogvédő. Razan Zajtuna ügyvéd az éjszaka telefonon arról tájékoztatta a Reuters brit hírügynökség ammani irodáját, hogy a határvárosban 27 polgári személyt öltek meg a katonák és a rendőrök, akik páncélosok támogatásával szállták meg a várost a tiltakozó megmozdulások elfojtására.

A szíriai jogvédő szerint ez a szám az azonosított áldozatokra vonatkozik, ugyanakkor Tell-Kalah központi kórházába ismeretlen számú holttestet szállítottak, és ezeket még nem adták ki a hozzátartozóknak. A libanoni határtól alig néhány kilométerre fekvő Tell-Kalahot szombaton szállta meg a hadsereg a demokratikus változásokat követelő tüntetések nyomán.

Tizenhárom holttestet emeltek ki egy tömegsírból a szíriai Deraa mellett, nem messze a kormányellenes tüntetések központjától - közölték jogvédők a helyi lakosok beszámolói alapján. A Guardian című brit napilap jogvédőkre hivatkozva azt írja, hogy a tömegsírból hét testet azonosítottak, öten közülük egy családhoz tartoztak. A helyiek szerint a kormányellenes tüntetések márciusi kezdete óta több százan tűntek el a városból.

Szerdára általános sztrájkot hirdetett a szíriai ellenzék, ismét szembeszegülve a kormány megtorlásaival. "Szerda az általános sztrájk napja lesz Szíriában" - áll abban a felhívásban, amelyet a Facebook közösségi oldal "Syrian Revolution 2011" oldalán tettek közzé a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen márciusban kezdett tiltakozó mozgalom aktivistái.

Forrás: AFP
Deraa városában találták meg a tömegsírt, amelyből tizenhárom holttestet emeltek ki

Washington újabb intézkedésre készül Damaszkusz ellen

A Fehér Ház szóvivője kedden megfenyegette a szíriai kormányt, egyre kevesebb ideje van arra, hogy véget vessen a tiltakozó megmozdulások elfojtásának és ezzel elejét vegye a további amerikai szankciók bevezetésének. "Újabb intézkedésekre készülünk" - jelentette ki Jay Carney, de nem nevezte meg sem az újabb szankciók bevezetésének idejét, sem azok tartalmát.

Amerikai médiaértesülések szerint azonban Barack Obama amerikai elnök a washingtoni külügyminisztériumban az új amerikai Közel-Kelet-stratégiát ismertető beszédében az eddiginél keményebb hangnemet fog megütni Bassár al-Aszad szíriai elnök rendszerével szemben, és feltehetőleg felveti majd az államfő személyes felelősségének kérdését is.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kedden már megtette ezt, és személy szerint Aszadot tette felelőssé a szíriai erőszakcselekményekért, aki ellen Washington még egyetlen szankciót sem léptetett életbe.