Az Egyesült Államok szankciókat vezetett be a szíriai elnök ellen

Vágólapra másolva!
Az ellenzéki tüntetések véres elfojtása miatt az elnök és hat kormányzati tisztviselő amerikai kinnlevőségeit befagyasztotta Washington, és megtiltotta az amerikaiaknak, hogy üzleti viszonyt folytassanak velük.
Vágólapra másolva!

Szankciókat vezetett be szerdán Washington Bassár el-Aszad szíriai elnök és a szíriai kormányzat hat másik vezetője ellen az ellenzéki tüntetések véres elfojtása miatt.

A lépés a Szíriával szemben képviselt amerikai politika megkeményedését jelzi, de még nem tudni, hogy annak milyen gyakorlati hatása lesz.
Az amerikai pénzügyminisztérium befagyasztotta a hetek amerikai kintlévőségeit és megtiltotta, hogy amerikai magánszemélyek vagy cégek üzleti viszonyt folytassanak velük.

A büntetőintézkedések az államfő mellett az alelnökre, a miniszterelnökre, a belügyminiszterre, a védelmi miniszterre, a katonai hírszerzés parancsnokára és a politikai biztonsági szolgálat vezetőjére terjednek ki.

Washington egyúttal szankciókat léptetett életbe Aszad elnök unokaöccse, a Szíria leggazdagabb emberének tartott Rami Makluf három cége, valamint az iráni forradalmi gárda külföldi műveleteket irányító parancsnoka, Kászem Szoleimáni ellen is, akinek feltehetően szerepe van a megtorlásokban.

"A kormány mai lépései azt az egyértelmű üzenetet küldik Aszad elnöknek, a szíriai vezetésnek és a rezsim bennfenteseinek, hogy a folytatódó szíriai erőszakért és elnyomásért felelősségre fogják vonni őket" - hangsúlyozta közleményében David Cohen, az amerikai pénzügyminisztériumnak a terrorelhárítás és a pénzügyi felderítés kérdéseiben illetékes államtitkára.