Félezer négyzetkilométert irtottak ki az Amazonas-esőerdőből

Vágólapra másolva!
A brazil erdővédelmi törvény módosítása előtt láttak napvilágot azok a legfrissebb adatok, amelyek szerint egy év alatt az ötszörösére nőtt az Amazonas-esőerdő kiirtott területének mérete. A kormány válságstábot állít fel a további pusztítás féken tartására.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb jelentések szerint egy év alatt az ötszörösére emelkedett a brazil esőerdő kiirtott területeinek nagysága. A műholdas felvételek szerint a tavaly márciusi 103 után idénre 539 négyzetkilométer pusztult ki. Az irtás nagy része Mato Grosso államban történt, ami a brazil szójatermelés központja - írja a BBC online oldala.

Az adatok nem sokkal az előtt jelentek meg, hogy a brazil kongresszus szavaz az új esőerdő-védelmi törvényről. Az ország környezetvédelmi minisztere, Izabella Teixeira azt mondta, a helyzet aggasztó, ezért a kormány válságstábot hozott létre. "Célunk, hogy júliusig csökkentsük az erdőirtást" - fogalmazott egy sajtótájékoztatón. Elemzők szerint az adatok meglepték a kormányt, egy tavaly decemberi jelentés ugyanis még azt állította, hogy az erdőirtás az elmúlt 22 év legalacsonyabb mértékét mutatja.

A brazil erdővédelmi törvényt 1965-ben módosították utoljára, és meghatározták, hogy a gazdálkodók mekkora területet vághatnak ki az erdőből. A törvény enyhítéséért lobbizók azzal érvelnek, hogy a jelenlegi jogszabály gátolja a gazdasági fejlődést, szerintük az országnak még több földterületet kellene a mezőgazdaságnak átengednie.