Egy, még a Mubarak-korszak idején bezárt templom újranyitása miatt csaptak össze muzulmánok és keresztények az egyiptomi fővárosban. Az összetűzés során a két tábor kövekkel dobálta egymást, később a rendőrök egy lőfegyvert is lefoglaltak.

Összecsapás robbant ki muzulmánok és keresztények között csütörtökön az egyiptomi fővárosban, Kairóban egy, az előző rendszer által több évvel ezelőtt bezárt templom újranyitása miatt - közölte egy biztonsági tisztviselő.

A csütörtöki összetűzés előzménye volt, hogy Kairó Ain-Samsz negyedében keresztények egy csoportja a Szűzanya Temploma újranyitására indult, rendőrök kíséretében. Mintegy ezer szalafita, azaz radikális iszlám szélsőséges és helybeli lakos igyekezett útjukat állni, és a két tábor nemsokára kövekkel kezdték el egymást dobálni. A rendőrség több embert őrizetbe vett.

A keresztények beléptek templomukba, de közben odakint folytatódott a szalafisták agresszív tiltakozása. A hatóságoknak végül sikerült helyreállítani a rendet, a negyed több épületét a rendőrök átkutattak és lefoglaltak egy lőfegyvert.

Hoszni Mubarak volt államfő februári elűzése óta több alkalommal tört ki vallási indíttatású erőszak a muzulmán és keresztény hívek között Egyiptomban. Legutóbb vasárnap csaptak össze egymással a keresztény és a muzulmán csoportok Kairóban. Az összetűzéseknek legalább 78 sebesültje került kórházba, köztük ketten kritikus állapotban vannak. A rendőrség csaknem 50 rendbontót őrizetbe vett.