Kezdeti nyomozati eredmények alapján a pekingi rendőrség azt állítja, hogy nagyon összegű adócsalást követett el Aj Vejvej. A kínai művészt április óta tartják fogva ismeretlen helyen. Aj Vejvej a világ legismertebb kínai művésze, ő tervezte többek között a 2008-as pekingi olimpia egyik legfőbb látványosságának számító, Madárfészek stadiont.

Bizonyítottnak találta a pekingi rendőrség, hogy Aj Vejvej, az április eleje óta őrizetben tartott kínai másként gondolkodó, művész vállalkozása adót csalt - közölték Pekingben pénteken. Az Aj "felügyelete alá tartozó" Beijing Fake Cultural Develeopment Ltd a hatóságok kezdeti szakaszban lévő nyomozati eredménye szerint "nagy összegű" adócsalást követett el.

A rendőrök azt is megállapították, hogy könyvelési dokumentumokat semmisítettek meg szándékosan. Ajnak a törvények szerint biztosították, hogy találkozzon a vele élő személyekkel - közölte a rendőrség. Aj Vejvejt április elején tartóztatták le a pekingi repülőtéren.

Aj Vejvej azóta hétfőn vehette fel először a kapcsolatot a családjával. A művész feleségét vasárnapra beidézték a rendőrségre, ahonnan egy másik helyre szállították, és engedélyezték, hogy néhány percre találkozzon a férjével. A feleség, Lu Qing később azt mondta, hogy nem tudja, hol voltak, de úgy gondolja, hogy nem azon a helyen tartják fogva a férjét, hanem őt is csak oda szállították a találkozóra. A férfi állítólag azt mondta neki, hogy fogvatartói jól bánnak vele, nem kell aggódni érte, és a nő szerint egészségesnek tűnt.

Emberi jogi csoportok és egyes nyugati kormányok szerint a  vádak csak ürügyül szolgálnak ahhoz, hogy fogva tartsák a férfit, aki számos akciójával kritizálta a kínai vezetést, és többször szót emelt az emberi jogok betartatásáért. Korábban Angela Merkel német kancellár is csatlakozott azokhoz a külföldi vezetőkhöz, akik sürgetik az őrizetben tartott, nemzetközileg ismert kínai avantgárd művész szabadon bocsátását.

A legismertebb kínai művész tervezte többek között a 2008-as pekingi olimpia egyik legfőbb látványosságának számító, Madárfészek néven ismert stadion bonyolult acélszerkezetét. Rengeteg kiállítást rendezett világszerte, jelenleg a londoni Tate Modern Galériában látható kiállítása. Munkásságáról itt olvashat bővebben.