Kadhafi katonái letagadták, hogy Líbiában megöltek egy külföldi tudósítót

Vágólapra másolva!
Lelőttek egy dél-afrikai fotóriportert líbiai katonák április 5-én, a fotoriporter családjának viszont azt állították, hogy életben van, csak fogva tartják - írja a BBC. Anton Hammerl haláláról azok az újságírók számoltak be, akiket szerdán engedtek szabadon a líbiai kormányerők a magyar nagykövet közbenjárására.
Vágólapra másolva!

Több mint egy hónapon keresztül hitegették a líbiai hatóságok Anton Hammerl dél-afrikai fotóriporter családját azzal, hogy az újságíró életben van, csak őrizetbe vették egy tűzharc után. Szerdán azonban a magyar nagykövet segítségével kiszabadult két amerikai, egy spanyol és egy brit újságíró beszámolt arról, hogy szemtanúi voltak Anton Hammerl halálának.

Az egyik kiszabadult amerikai tudósító elmondta, hogy egy csapat újságíróval éppen egy kelet-líbiai kisváros határában lévő frontvonalhoz igyekeztek, amikor két katonai jármű jelent meg a távolban, és tüzet nyitott rájuk. Az újságírók a géppisztolylövedékek elől a földre vetették magukat, de Anton Hammerlt találat érte, és orvosi segítség hiányában nem tudták megmenteni az életét.

"Attól a naptól kezdve, amikor Anton eltűnt, reménykedtünk, hogy hamarosan viszontláthatjuk őt, mert a líbiai hatóságok azt mondták ,életben van. Elképesztő kegyetlenség, amit velünk tettek" - fogalmazott most közleményben az elhunyt dél-afrikai fotóriporter családja.