Előrehozzák a megszorításokat Olaszországban

Vágólapra másolva!
Silvio Berlusconi kormánya előbbre hozza a már korábban tervezett takarékossági intézkedések bevezetését, mert a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő a hét végén stabilról negatívra rontotta Olaszország adósbesorolását. Az olasz kormány 35-40 milliárd eurós megszorító csomagot tervez, hogy megnyugtassa a piacokat.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint júniusban jelenti be pénzügyi megszorító rendelkezéseit az olasz kormány. A korrekcióról azért döntött Silvio Berlusconi kormánya, mert a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő a hét végén stabilról negatívra rontotta Olaszország adósosztályzatának kilátását. A Moody's és a Fitch nemzetközi hitelminősítő szervezetek ugyanakkor nem változtattak Olaszország adósbesorolásán. David Riley, a Fitch elemzője azt mondta, szerintük nincs bizonyíték arra, hogy Itália költségvetési helyzete romlik - írja a Reuters. Az S&P ugyanakkor kiemelte: azért minősítették le Olaszországot, mert a lassú gazdasági növekedés, illetve a reformok hiánya miatt az ország nem lesz képes számottevően csökkenteni az államadósságát. Olaszország amúgy Görögország mögött a második legeladósodottabb tagja az Európai Uniónak.

Az olasz kormány megszorításainak célja az, hogy 2014-re egyensúlyba kerüljön az államháztartás. Az intézkedéseket a korábbi ütemezéshez képest hamarabb, már júniusban bevezetik. Ezek azonnal hatályba lépnek, a kormány rendelkezéseit azonban a törvényhozásnak 60 napon belül meg kell erősítenie.

Az S&P leminősítése nehéz helyzetbe hozta Silvio Berlusconit, az olasz kormányfő népszerűsége ugyanis számottevően esett az elmúlt hónapokban, a jobbközép koalíciós pártok pedig gyengén szerepeltek a május 15-16-ai helyhatósági választásokon is.