Autóvezetés miatt tartóztattak le egy nőt Szaúd-Arábiában

Vágólapra másolva!
Órákon keresztül börtönben tartották azt a szaúd-arábiai aktivistát, aki a nőkre vonatkozó tilalom ellenére autót vezetett, az erről készült felvételt pedig feltette az internetre.
Vágólapra másolva!

Letartóztattak egy szaúdi nőt, mert annak ellenére vezetett autót, hogy országában ezt törvény tiltja a nőknek. A nő ráadásul az autózást bemutató videót még a YouTube-ra is feltöltötte - írja a brit Telegraph online kiadása. Manal al-Sarifot, aki vezetni az Egyesült Államokban tanult meg, egy nappal a videó feltöltése után letartóztatták. "Órákon át őrizetben tartották, amíg a bátyja érte nem ment, hogy elintézze a szabadon bocsátását" - mondta a nő egyik aktivista társa, aki hozzátette: az ország hírhedt vallási rendőrségét a közlekedési rendőrök hívták ki, hogy segítsenek letartóztatni Sarifot. A nők szabad autóvezetéséért lobbizó Women2Drive Twitter-oldal szerkesztői azt mondták, a rendőrség saját otthonában tartóztatta le a nőt, majd elvitték az egyik, kifejezetten nőkek fenntartott büntetés-végrehajtási intézetbe. Az azonban nem volt egyértelmű, hogy pontosan milyen bűncselekménnyel vádolják.

Szaúd-Arábia vezetése nem tűri a megszokottól eltérő viselkedés semmilyen formáját, az ország az iszlám szunnita ágának szigorúbb változatát alkalmazza, a vallási rendőrség az utcákon járőrözik, hogy őrködjenek a nők és férfiak nyilvános elkülönítésén. A nőknek nem szabad vezetniük, és írásbeli hozzájárulást kell kérniük a kijelölt gondnokuktól - apjuktól, férjüktől, bátyjuktól vagy saját fiúktól -, hogy elhagyhassák az országot vagy dolgozhassanak.

Szaúdi nők egy csoportja már 1990 novemberében is megszegte a vezetési tilalmat,:15 kocsival a fővárosban, Rijádban kocsikáztak, mielőtt letartóztatták volna őket. Az akcióban részt vevő 47 nő közül sokat súlyos büntetésben részesítettek, voltak, akiknek felfüggesztették közszolgálati állását.