Hamufelhő Európa fölött: több száz repülőjáratot már töröltek, a Malév még nem törölt

Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia északi részén és Észak-Írországban több száz légijáratot kellett törölni kedden a minap kitört izlandi Grimsvötn tűzhányó hamufelhője miatt. A Malév közölte az [origo]-val, hogy a délutáni dublini és londoni járatokat elindítják, az esti göteborgi, stockholmi és helsinki-i járatokról pedig este 6 óra körül döntenek. Norvégia és Dánia repülőterei már töröltek járatokat. Göteborg helyett Koppenhágában landolt a Malév egyik esti járata.
Vágólapra másolva!

A vulkáni hamu miatt Göteborg helyett Koppenhágában landolt a Malév egyik esti járata. Este még rendben indult Magyarországról és érkezett Dániába a göteborgi, stockhlomi és helsinki járat, előbbi azonban a tervekkel ellentétben, Koppenhágában szállt le. A kapitány a műszerek jelzése alapján döntött úgy, hogy nem Göteborgban teszi le a gépet, amin 58-an utaztak. Az utasokat a Malév költségén, autóbusszal viszik Göteborgba. A fordulójáratnak 85 utast kellett volna hoznia, őket azonban majd csak szerdán délelőtt szállítják Magyarországra - mondta Róna Márta kommunikációs vezető.

Az európai légi irányítási központ (Eurocontrol) adatai szerint kedd délelőtt összesen 252 járat nem indult el a magas légkörben koncentrálódó vulkáni hamu miatt Angliából és Észak-Írországból. A szervezet szerint a törölt járatok száma Európában az ötszázat is elérheti. A Malév döntött arról, hogy elindítják a délutáni dublini és londoni járataikat. Az esti göteborgi, stockholmi és helsinki-i járatainak elindításáról este 6 óra körül határoz a társaság. A Budapest Aiport szóvivője szerint a Liszt Ferenc repülőtérre érkező járatok közül eddig egyet sem töröltek.

A Ryanair közölte, hogy a tiltás ellenére kedden 90 perces tesztrepülést végzett 12 500 méter magasban Skócia fölött. A cég elmondta, hogy nyomát sem találták vulkáni hamunak a próbautat végrehajtó repülőgép testén, szárnyain vagy hajtóműveiben. A társaság közölte, hogy a Skócia fölötti vörös zónát, ahol nagysűrűségű vulkáni hamuról beszélnek, valójában a brit légügyi hatóság találta ki. Utóbbi erre úgy reagált, hogy egyetlen Ryanair gép sem járt a magas koncentrációjú vulkáni port tartalmazó vörös zónában.

Nyugat-Norvégián és Dánián is végigsöpört az izlandi Grimsvötn vulkánból felszálló hamufelhő, fennakadásokat és késéseket okozva a légi közlekedésben. Norvégiában Stavanger és Karmoey repülőtere átmenetileg nem fogad és nem indít járatokat.

Dánia északnyugati térsége fölött pedig 6 kilométer magasságig lezárták a légteret, ami akadályozza a le- és felszállást, késéseket és járattörléseket okozva. A hamufelhő kedd estére a többi skandináv államot is eléri, de nem lesz elég sűrű ahhoz, hogy zavart okozzon a légi közlekedésben.

A BBC szerint a szombaton Londonban, a Manchester United ellen Bajnokok Ligája-döntőt játszó FC Barcelona vezetői fontolgatják, hogy az eredetileg tervezett csütörtöki időponthoz képest korábban utaznak el a brit fővárosba. Egy évvel ezelőtt, amikor - ugyancsak izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő miatt - Európa nagy részén hat napig teljes légtérzárlat volt érvényben, a Barcelonának busszal kellett elutaznia az olasz Internazionale elleni BL-elődöntő első, milánói mérkőzésére. Tavaly áprilisban a légtérzár rendkívüli fennakadásokat és súlyos bevételkiesést okozott a brit légitársaságoknak, illetve a repülőtér-üzemeltetőknek, melyek élesen bírálták a hatóságokat a légtér teljes lezárása miatt. A brit kormány és a polgári légiforgalmi hatóság illetékesei szerint most nem kell olyan súlyos légi közlekedési fennakadásra számítani, mint tavaly.