Megöltek egy ismert esőerdő-védő házaspárt Brazíliában

Vágólapra másolva!
Megöltek egy ismert, évtizedek óta az esőerdők védelmében dolgozó környezetvédő házaspárt Brazíliában. Holttestüket néhány órával azelőtt fedezték fel, hogy a parlament elfogadta azt az új törvényt, amely lazít az esőerdők védelmén.
Vágólapra másolva!

Megöltek egy ismert környzetvédőt és feleségét az Amazonas vidékén - közölte a brazil rendőrség. A BBC tudósítása szerint a kormány a gyilkosság miatt azonnali nyomozást rendelt el, és ígéretet tettek arra, hogy elfogják Joao Claudio Ribeiro da Silva és felesége gyilkosát.

A pár holttestét azon a környezetvédelmi területen találták meg, ahol az elmúlt 24 évben dolgoztak. A családjuk és a barátaik szerint az elmúlt években már számtalan halálos fenyegetést kaptak a környezetvédelmi munkájuk miatt. A pár diófélék, gyümölcsök és gumi környezettudatos termesztéséből élt.

Forrás: AFP
Joao Claudio Ribeiro da Silva és felesége Maria

A környezetvédők halálhíre csak néhány órával előzte meg az a képviselőházi döntést, amely lazít az esőerdők kitermelésének szabályain. Az 1934-ben elfogadott és 1965-ig folyamatosan javított törvény meghatározza, hogy egy farmer hány fát vághat ki. A szabályok szerint az Amazonas vidékén jelenleg egy birtok 80%-nak erdőnek kell maradnia, és csak a 20 %-át használhatják más célra.

Az új szabály, amelyet még a szenátusnak és az elnöknek is el kell fogadnia, lecsökkenti a kötelezően erdőként tartandó területet, de vannak más változások is, például amnesztiát ad azoknak, akik az elmúlt években illegális fakitermelést folytattak. A változások támogatói azzal érveltek, hogy az új szabályok gazdasági fejlődést hozhat, Brazíliának pedig több földet kell megnyitnia a mezőgazdaság számára. Az enyhítés ellenzői katasztrófának nevezték az új törvényt. "Megteremti a gyorsabb erdőpusztítás, az erózió és a vízkészletek kimerítésének lehetőségét" - mondta róla Paulo Gustavo Prado, egy nemzetközi környezetvédő szervezet képviselője a Reutersnek.