Obama: Továbbra is a Nyugaté a vezető szerep a világban

Vágólapra másolva!
A szoros brit-amerikai viszonyról, illetve a líbiai és az afganisztáni akciókról tárgyalt Barack Obama Londonban. Az amerikai elnök szerint a szövetségesek fellépésének már megvan a kellő lendülete Moammer Kadhafi megbuktatásához.
Vágólapra másolva!

Hiába jelennek meg új globális szuperhatalmak, a vezető szerep az Egyesült Államoké és Európáé - jelentette ki londoni látogatása második napján Barack Obama, elsöprő sikert aratva ezzel a brit törvényhozás tagjai körében. Népszerűtlenségről persze korábban sem volt szó: ő az első amerikai elnök, aki felszólalhatott a képviselők és a Lordok Háza tagjai előtt a Westminster Hallban. Obama pedig ezt meg is hálálta, beszédében különös hangsúlyt helyezve annak kifejtésére, milyen szoros kapcsolat fűzi össze a két országot. "Ez a viszony az egyik legrégebbi és legszorosabb a történelemben" - fogalmazott a BBC szerint az amerikai elnök.

Ezt a szoros együttműködést emelte ki Barack Omaba akkor is, amikor szerdán immár hivatalosan is megbeszélést folytatott David Cameron brit miniszterelnökkel. A két vezető ugyanis a feleségek társaságában már kedden, az amerikai elnök látogatásának első napján is találkozott, akkor azonban inkább kötetlen vagy ellenkezőleg, kifejezetten protokoláris programokon vettek rész. Szerdán azonban a napirenden elsősorban a Moammer Kadhafi líbiai vezető elleni szövetséges akció, valamint az afganisztáni misszió szerepelt.

Brit politikai elemzők már korábban kifejezték csalódásukat, amiért Obama látszólag nem támogatja teljes mellszélességgel a líbiai hadműveletet. Elhibázott döntésnek mondták például azt, hogy az Egyesült Államok vadászrepülőket rendelt vissza a Kadhafi erőit támadó NATO-különítményből - emlékeztetett a New York Times. Az amerikai elnök brit kollégájával tartott londoni sajtótájékoztatóján azután közölte, szerinte a líbiai katonai akciónak már megvan a kellő lendülete ahhoz, hogy Kadhafi megbukjon. David Cameron hasonlóan fogalmazott, kijelentve: Kadhafinak távoznia kell Líbia éléről! Obama a sajtótájékoztatón kitért az afganisztáni misszió eredményeire is. Szerinte 2011 a változás éve lesz, mert lassan megérik a helyzet arra, hogy az ország biztonságának felügyeletét a helyi erők vegyék át. A brit kormányfő gratulált Obamának az Oszama bin Laden ellen végrehajtott kommandós akcióhoz, egyben azonban jelezte: erősíteni kell az együttműködést Pakisztánnal a terror elleni küzdelemben.

Barack Obama és felesége a brit királynő meghívásának eleget téve érkezett Londonba. A párt a Buckingham-palotában szállásolták el, ahol egyébként II. Erzsébet állítólag megmutatta nekik azt a lakosztályt is, ahol Vilmos herceg és újdonsült felesége a nászéjszakát töltötte.