A CIA átkutathatja bin Laden abbotábádi rejtekhelyét

Vágólapra másolva!
A pakisztáni kormány beleegyezett, hogy a CIA helyszínelőket küldjön Oszama bin Laden abbotábádi rejtekhelyének átkutatására. A CIA szakértőit azért engedik a helyszínen vizsgálódni, mert a pakisztániaknak nincs olyan modern felszerelésük, mint az amerikaiaknak.
Vágólapra másolva!

Napokon belül megkezdheti a helyszínelést az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége (CIA) a május elején meggyilkolt Oszama Bin Laden abbotábádi rejtekhelyén - közölte csütörtökön a The Washington Post.

A lap szerint a CIA különleges berendezései segítségével olyan adatok nyomára bukkanhat, amelyeket a terroistavezér ikvidálásában részt vevő kommandósoknak a 40 percig tartó rajtaütés alatt nem volt idejük felkutatni.

A CIA emberei most először léphetnek majd be abba az épületbe, amelyet az akció előtt csak egy közeli házból, valamint műholdak és lopakodó drónok segítségével volt alkalmuk megfigyelni.

A helyszínelésről Michael Morell, a CIA igazgatóhelyettese állapodott meg múlt heti Iszlámábádi látogatásakor, amikor fogadta őt Ahmed Sudzsa Pasa, az ISI pakisztáni hírszerző szervezet parancsnoka.

Pakisztán korábban lehetővé tette, hogy a CIA kihallgassa bin Laden három özvegyét, akiket az amerikai kommandós akció után vettek őrizetbe a helyi hatóságok. A három nő azonban amerikai hírszerzési források szerint nem volt hajlandó az együttműködésre, és nem árult el használható információkat. Iszlámábád emellett visszaszolgáltatta Washingtonnak a rajtaütésben megrongálódott, majd a kommandósok által felrobbantott lopakodó helikopter roncsait is.

Az amerikaiak hozzáférhetnek a pakisztáni biztonsági szervek által az abbotábádi rejtekhelyen összegyűjtött bizonyítékokhoz is. A CIA szakértőit részben azért engedik a helyszínen vizsgálódni, mert a pakisztániaknak nincs olyan modern felszerelésük, mint az amerikaiaknak.Oszama bin Laden halálhírét Barack Obama amerikai elnök jelentette be május 1-jén éjjel, majd 6-án kitüntette az akcióban részt vevő katonákat