Erősen sugárfertőzöttek a tengeri élőlények Fukusimánál a Greenpeace szerint

Vágólapra másolva!
A megengedett határértéknél jóval magasabb sugárszennyezést mért a Greenpeace a tengeri élőlényekben a megrongálódott fukusimai atomerőműhöz közeli vizeken.
Vágólapra másolva!

A környezetvédő szervezet a márciusi földrengésben és szökőárban kárt szenvedett atomerőmű mintegy húszkilométeres körzetében vizsgálta az algákban, a halakban és a rákfélékben a sugárszennyezettség mértékét.

Csütörtökön közzétett jelentésében megállapította, hogy például az algákban a radioaktivitás ötvenszerese a megengedett mértéknek. Szerintük - szemben azzal, amit például a japán kormány mondott - a sugárszennyezés nem oszlik szét a tengerben, hanem egyre terebélyesedik.

A szakemberek korábban azt mondták, hogy a mozgékony élőlényeket, így a halakat nem érhette jelentős sugárdózis, azonban más a helyzet a kevésbé mozgékony vagy helyhez kötött fajokkal, amilyenek például az osztrigák. Az erőmű környékén egyébként megtiltották a halászatot.

Közben az erőművet üzemeltető vállalat, a Tepco csütörtökön közölte, hogy lassan megtelnek az erőműből kiszivattyúzott, erősen radioaktív vizet tartalmazó tározók, de a létesítmény turbinacsarnokaiban nem csökken a szennyezett víz szintje.