Hazahívták az amerikai diplomatákat Jemenből

Jemen, fegyveres konfliktus, Ali Abdulláh Szaleh elnök nem távozik, füst Szanaa
Vágólapra másolva!
Legalább 48 halottja van a Jemenben hétfőn újrakezdődött harcoknak, ezért az Egyesült Államok hazahívta diplomatáit az országból. A harcok azért erősödtek föl újra, mert Ali Abdullah Szaleh elnök vasárnap, ígéretével ellentétben nem volt hajlandó aláírni a távozásáról szóló megállapodást.
Vágólapra másolva!

A hétfőn újra felerősödő jemeni harcok miatt az Egyesült Államok hazahívta diplomatái nagy részét Jemenből - írja a BBC brit közszolgálati médium csütörtökön. Az amerikai kormány rendelete szerint a nem létfontosságú pozíciókat betöltő diplomatáknak, valamint családjaiknak kell elhagyni az afrikai országot.

Az amerikai külügyminisztérium az amerikai civileknek sem javasolja a Jemenbe utazást, közleményük szerint a Jemenben tartózkodó amerikai állampolgároknak azt javasolják, hogy az első lehetséges alkalommal hagyják el Jement.

A jemeni elnök vasárnap nem volt hajlandó aláírni a saját távozásáról szóló megállapodást. Ali Abdulláh Szalehnek, a megállapodás szerint 30 napon belül távoznia kell, cserébe nem indítanak eljárást ellene. Az ellenzék már szombaton aláírta a dokumentumot, vasárnap azonban Szaleh ragaszkodott ahhoz, hogy csak akkor látja el kézjegyével a megállapodást, ha az ellenzék vezetői is megjelennek a palotájában tartott ceremónián.

Forrás: AFP/Gamal noman

A BBC szerint legalább 48 ember meghalt Jemenben a hétfőn kezdődött, a törzsek és a hadsereg közötti harcokban. Az egyik legerősebb törzs, a Hasid a BBC szerint több épületet is elfoglalt a fővárosban, a harcok hétfőn azután kezdődtek meg, hogy Szaleh katonai lépéseket foganatosított a törzs vezetője ellen. Szerdán a szanaai repteret is lezárták időlegesen a harcok miatt.