Kiadható a hágai Nemzetközi Törvényszéknek Ratko Mladic

Vágólapra másolva!
Kiadható a háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt Ratko Mladic, a boszniai szerb hadsereg volt főparancsnoka a hágai Nemzetközi Törvényszéknek az illetékes belgrádi vizsgálóbíró szerint. Ügyvédje közölte, hogy hétfőn fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.
Vágólapra másolva!

Az illetékes belgrádi vizsgálóbíró szerint kiadható a hágai Nemzetközi Törvényszéknek Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok - közölte pénteken Milos Saljic, a tábornok ügyvédje az AP tudósítása szerint. Maja Kovacevic, a háborús bűnösök ügyeiben eljáró különleges belgrádi törvényszék szóvivője is megerősítette, hogy kiadhatónak találták Mladicot.

A védelemnek három napja van arra, hogy fellebbezést nyújtson be, és az ügyvéd szerint ezt hétfőn meg is teszik. A volt tábornok egyébként nem ismeri el a hágai Nemzetközi Törvényszék illetékességét.

A tábornok kihallgatása néhány órával az elfogása után már megkezdődött, de Mladic rossz egészségi állapota miatt félbe is szakadt. A kihallgatás pénteken a kora délutáni órákban folytatódott. Ratko Mladicot fia is meglátogatta a börtönben, aki ezt követően azt nyilatkozta újságíróknak, hogy apja ártatlan abban, amivel vádolják őt. Elmondása szerint Ratko Mladic bujkálása alatt két agyvérzésen is átesett, részben lebénult a jobb keze, és alig tud beszélni.

Fia közölte azt is, apja kérvényezni fogja, hogy szállítsák át egy kórházba, továbbá a család azt követeli, hogy orosz orvosok vizsgálják majd meg Mladicot, ami szerintük a pártatlanság biztosítéka lenne - írja a brit Independent internetes oldala. Az ügyészek szerint ugyanakkor a megromlott egészségi állapotra való hivatkozás csak taktika Mladic részéről, hogy ezzel késleltesse a kiadatását.

Gyűrűje buktathatta le Mladicot

A háborús bűntettekkel vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot csütörtökön tartóztatták le a vajdasági Lázárföldön. A "balkáni mészárosként" is emlegetett 69 éves férfi az utolsó, aki még szabadlábon volt a boszniai háború során elkövetett mészárlások négy főbb vádlottja közül.

A Vajdaság Ma, a magát délvidéki hírportálnak nevező internetes oldal pénteken arról írt, hogy egy rendőrségi besúgó a gyűrűje alapján azonosította Ratko Mladicot. Az írás szerint Mladicra szinte véletlenül bukkantak néhány napja egy vajdasági faluban, és a sötét színű féldrágakővel ékesített pecsétgyűrűje árulta el, amelytől nem vált meg a háború idején, így a srebrenicai mészárlások alatt sem.

Egy informátor buktatta le Mladicot a belgrádi Politika című lap szerint is. Ha ez igaz, a besúgó komoly jutalomra számíthat: a tábornokra ugyanis a szerb kormány 10 millió euró, az ENSZ pedig további 5 millió euró nyomravezetői díjat tűzött ki. A szerb kormány tavaly ősszel emelte tízszeresére a vérdíjat, ezzel is jelezve, hogy elkötelezett a a háborús bűnösök felelősségre vonása iránt.

Összes cikkünket Ratko Mladicról itt találja.