Kisebb tűz ütött ki a Fukusima-2 atomerőműben

Vágólapra másolva!
Lángra kapott az egyik reaktorhoz kapcsolódó áramelosztó szekrény a Fukusima-2 atomerőműben pénteken. Az üzemeltető vállalat szerint a lángokat rögtön eloltották, és nem kerültek radioaktív anyagok a levegőbe. A fukusimai atomerőművek környékén pénteken 4,7-es fokozatú földrengés történt.
Vágólapra másolva!

Kisebb tűz ütött ki pénteken a Fukusima-2 japán atomerőmű egyik üzemegységében, mely 12 kilométerre található a márciusi földrengésben és szökőárban megrongálódott Fukusima-1 atomerőműtől.

Az egyes reaktorhoz kapcsolódó áramelosztó szekrény kapott lángra a létesítmény alagsorában. A lángokat percek alatt eloltották, senki nem sérült meg és radioaktív anyagok sem kerültek a környezetbe - közölte az atomerőművet üzemeltető vállalat, a Tepco. A cég egyelőre vizsgálja az üzemi baleset okát.

Ezzel egy időben hírügynökségek arról számoltak be, hogy a fukusimai atomerőművek környékén pénteken közepes erősségű, 4,7-es fokozatú földrengés történt. A földmozgás központja a Fukusima prefektúrában volt Hamadori település közelében, tíz kilométerre a földfelszín alatt. A rengéseket érezni lehetett a szomszédos prefektúrákban, de még a fővárosban, Tokióban is. Károk nem keletkeztek, szökőárriadót sem rendeltek el. Egy nap alatt ez már az ötödik olyan földrengés volt Honsú sziget területén, amely meghaladta a négyes fokozatot.

A japán kormány pénteken bejelentette, hogy anyagi forrásokat biztosít a sugárszennyezett talaj cseréjére a fukusimai óvodák és iskolák területén. A szükséges méréseket június elején végzik el, és megkezdődik a talajcsere. Az állami tanintézetek esetében az összes költséget, míg a magániskolák esetében a pénzösszeg felét állja az állam. A szennyezett földet hermetikus zsákokba pakolják, és föld alatti tárolókba szállítják.

Jelenleg a Fukusima prefektúra területén található iskolák és óvodák többségének udvarán nem játszhatnak a diákok. Az ablakokat nem nyitják ki, hogy megakadályozzák a sugárzó részecskék bejutását az épületekbe, de a nyár közeledtével melegszik az idő, ami egyre nagyobb gondokat okoz.