Összevonnák Mladic ügyét Karadzic perével

2011.05.27. 19:48
Újabb fejezetekkel bővülhet a Ratko Mladic elleni vád. Serge Brammertz hágai főügyész összevonná az egykori boszniai szerb parancsnok ügyét Radovan Karadzicéval.

Amint kiadják Ratko Mladicot a Nemzetközi Törvényszéknek, megvizsgálják a vádirat kibővítésének lehetőségét - áll Serge Brammertz hágai főügyész közleményében. A Hina horvát hírügynökség értesülései szerint olyan horvátországi háborús bűncselekményekkel egészítenék ki a vádiratot, amelyeket Ratko Mladic a horvátországi Kninben követett el a Jugoszláv Néphadsereg 9. hadtestének a parancsnokaként. Jadranka Kosor horvát miniszterelnök közölte, Zágráb is segít majd az elfogott szerb tábornok vádiratának kibővítésében.

Serge Brammertz Hágában arról is beszélt, mérlegeli, hogy összevonható-e Mladic tábornok ügye Radovan Karadzicnak, a boszniai szerbek egykori politikai vezetőjének perével.
   
Karadzicot és Mladicot azzal vádolják, hogy együtt szervezték az 1992-1995 közötti boszniai háborúban végrehajtott atrocitásokat. Karadzicot közel három évvel ezelőtt tartóztatták le, pere már 2009-ben megkezdődött. A csütörtökön elfogott szerb tábornok bíróság elé állításáig viszont még hónapok telhetnek el.
   
A hágai főügyész közölte, hogy Mladic elfogása ellenére sem fogja megváltoztatni az ENSZ BT-nek megküldött legfrissebb jelentését, amelyben elmarasztalja Szerbiát a volt katonai parancsnok elfogásának elhúzódása miatt. Serge Brammertz a 16 éve körözött szerb tábornok elfogásáról azt mondta "ma elismerem, nagy és fontos munka volt, noha megkésett". A főügyészhez közel álló források szerint a hágai törvényszék kíváncsi arra, kik segítették Mladicot hosszú bujkálása idején.

KAPCSOLÓDÓ CIKK