Konyakkal és harapnivalóval kínálta az őt letartóztató rendőröket Mladic

Vágólapra másolva!
Épp a kertjében volt Ratko Mladic, amikor elfogták a rendőrök csütörtökön. A srebrenicai mészárlással és más háborús bűnökkel vádolt extábornok az őt elfogó rendőrök beszámolója szerint készséges volt, bemutatkozott, gratulált a nyomozóknak, sőt konyakkal és sonkával kínálta őket. Mladic továbbra sem tartja magát bűnösnek az ellene felhozott vádpontokban, de ügyvédje szerint már beletörődött a kiadatásába.
Vágólapra másolva!

Újabb részletek láttak napvilágot a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic csütörtöki elfogásáról. A BBC brit közszolgálati médium szerb lapokra hivatkozva azt írja, hogy amikor a volt tábornokot felszólították, hogy igazolja magát, ő egyszerűen annyit mondott: "Ratko Mladic vagyok".

A "balkáni mészárosként" is emlegetett volt tábornokot letartóztató rendőrök egyike elmondta, hogy Mladic azt mondta nekik, hogy "szép munka volt, fiúk, megtaláltátok, akit kerestetek". A szerb Blic című napilap beszámolója szerint Mladic szólt az egyik rokonának, hogy hozzon valami harapnivalót, így a kommandósok sonkát, sajtot és házi készítésű konyakot kaptak.

Egy német bíró vezeti majd a Mladic-pert Hágában

Ratko Mladicot a hágai törvényszék azzal vádolja, hogy az ő parancsára hajtották végre a nyolcezer áldozatot követelő srebrenicai mészárlást, amelynek nyolcezer boszniai muzulmán férfi és fiú esett áldozatául. Mladicot Hágában háborús bűnökkel, emberiesség elleni bűncselekményekkel és népirtással vádolják. A The Local című német internetes lap úgy tudja, hogy már ki is jelölték a Mladic-ügy bíráit. A lap azt írja, hogy a tárgyalás elnöklő bírája Christoph Flügge, 63 éves nemzetközi büntetőbíró, segítője pedig a holland Alphonse Orie és a dél-afrikai Bakone Moloto lesz.

A letartóztatott Ratko Mladic szerb extábornokot szombaton újra meglátogatta neje és fia, miközben a szerb hatóságok biztonsági okokból szigorú titokként kezelik kiadatásának és Hágába szállításának pontos időpontját. Ezt követően Darko Mladic közölte, hogy apja nagyon rossz állapotban van, ezért kérni fogják a kórházba szállítását. Darko Mladic szerint apja nem tartja magát bűnösnek az ellene felhozott vádpontokban.

Szombaton újra jelezték, hogy egészségügyi és pszichológusi segítséget kérnek a háborús bűnökkel vádolt Mladic számára, akinek kiadatását Hágának már lehetővé tette egy bírói ítélet, amely szállíthatónak minősítette a 68 éves vádlottat. Ez ellen hétfőn várhatóan fellebbezést nyújt be a védelem.

Tüntetés készül Belgrádban

Szombaton Vladimir Vukcevic szerb ügyész bejelentette, hogy folytatják azok felkutatását, akik segítettek Ratko Mladicnak. Belgrádi tisztviselők azt mondták, nagy erőkkel készülnek az ultranacionalisták vasárnapra tervezett, Mladic letartóztatása elleni tüntetésére, mert tartanak attól, hogy a demonstráció erőszakba fordulhat.

A volt tábornok az ügyvédje szerint nyugalomra szólította fel híveit, nem akarja hogy miatta vérontás törjön ki, és nem akar feszültség forrása sem lenni. Ügyvédje, Milos Saljic azt mondta, Mladic mindenkit arra kér, hogy minden történjen békésen. Azt is közölte, hogy a tábornok már beletörődött hágai kiadatásába.

Mladic falujának, a vajdasági Lazarevónak a lakói szégyellik és sajnálják a volt tábornok elfogását. A faluban terjedő szóbeszéd szerint Mladic valójában nem is ott bujkált, a helyiek azt állítják, csak azért csempészték oda, hogy nyugodt körülmények között kaphassák el. Az [origo] helyszíni riportját itt olvashatja.