Megfontolja lemondását a szexuális zaklatással vádolt francia államtitkár

Vágólapra másolva!
A szexuális zaklatással vádolt francia államtitkár, Georges Tron fontolóra veszi távozását, mert nem akar teher lenni a kormányon. Két korábbi beosztottja a héten szexuális zaklatással vádolta meg.
Vágólapra másolva!

Távozását fontolgatja a francia kormány egyik tagja, Georges Tron, miután korábbi beosztottai szexuális zaklatással vádolták meg őt. A közszolgálati ügyekért felelős államtitkár, Georges Tron visszautasította a vádakat, amelyek szerinte a fantázia szüleményei, de azt is elmondta a Le Parisien napilapnak, hogy nem szeretne teher lenni a kormányon - tudósít az AFP. Elmondása szerint "idióta" lenne, ha nem vetődne fel benne a lemondás gondolata.

Elmondása szerint nincs nagy nyomás rajta a jobboldali kormány részéről. "Ha lesz bejelentenivalóm, tájékoztatom majd Nicolas Sarkozy köztársasági elnököt és Francois Fillon miniszterelnököt" - jelentette ki. Utóbbival egyébként pénteken találkozott is.

A francia ügyészség szerdán közölte, hogy előzetes nyomozásba kezdett, mert Draveil önkormányzatának két korábbi alkalmazottja szexuális zaklatással vádolta meg Georges Tront. A férfi ugyanis egy Párizs melletti előváros, Draveil polgármestere is.

"Ha a vádak megalapozottak, szexuális támadás és erőszak miatt eljárást indítunk" - közölte Marie-Suzanne Le Queau ügyész. A bizonyítékok megvizsgálása után az ügyészek döntenek arról, hogy ejtik az ügyet, továbbküldik azt egy vizsgálóbírónak, vagy egyenesen a bíróság elé utalják - írja az AFP.

Az egyik nő egy újságnak elmondta, hogy a polgármesteri hivatal recepciós pultjánál alkalmazták őt, és a főnöke számos alkalommal fogdosta. A nő szerint a szintén francia Dominique Strauss-Kahnnak az ügye bátorította arra, hogy beperelje egykori főnökét. Tron akkor cáfolta a vádakat, és szerinte a két nőt a bosszú vezérli, mert korábban fegyelmi okokból elbocsátották őket, de azt is lehetségesnek mondta, hogy egy helyi ingatlanfejlesztési botrány állhat a háttérben.