Az iraki háborúkat is megjárt tábornok lehet az új amerikai vezérkari főnök

2011.05.30. 20:01

Két iraki háborúban és Afganisztánban is szerzett katonai tapasztalatokat Martin Dempsey tábornok, akit hétfőn az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökének nevezett ki Barack Obama. A férfi alig egy hónapja foglalta el a szárazföldi hadsereg vezérkari főnöki posztját.

Martin Dempseyt nevezte ki az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökévé Barack Obama. A férfi, aki a West Point katonai akadémián végzett, két iraki háborúban Afganisztánban is szerzett katonai tapasztalatokat, és felügyelte az amerikai katonai műveleteket a Közel-Keleten, a Perzsa-öbölben és Közép-Ázsiában. Az Egyesült Államok elnöke hétfőn a Fehér Ház kertjében jelentette be a kinevezést, de ezt még a szenátusnak is jóvá kell hagynia. Alelnöknek James Winnfeldet, az Egyesült Államok Északi Parancsnokságának vezetőjét kérte fel, Dempseyt pedig Ray Odierno veheti át - írja a BBC, brit csatorna online oldala.

Barack Obama a nemzet egyik legelismertebb és kipróbáltabb tábornokának nevezte Dempseyt. Ha a szenátus rábólint a kinevezésére, a tábornok lehet az elnök legfőbb katonai tanácsadója.