Visszavonul a francia politikától Daniel Cohn-Bendit

Vágólapra másolva!
"Számomra a pártpolitizálás véget ért. Európai szinten folytatom, és kész" - jelentette be hétfőn Daniel Cohn-Bendit francia zölpárti politikus, miután programja fele akkora támogatottságot kapott a Zöldek hétvégi belső szavazásán, mint a jelenlegi főtitkár, Cécile Duflot átlal képviselt elképzelések.
Vágólapra másolva!

Visszavonul a francia pártpolitizálástól Daniel Cohn-Bendit. A francia-német zöldpárti politikus ezt hétfőn a Le Nouvel Observateur hetilap internetes oldalán jelentette be.

A francia Európa Ökológia párt alapítójaként Cohn-Bendit programja csak 26,5 százalékos támogatottságot kapott a Zöldek hétvégi belső szavazásán, míg a jelenlegi főtitkár, Cécile Duflot elképzeléseire 50,6 százalék szavazott. Ezzel szinte bizonyossá vált, hogy a jövő hétvégi pártkongresszuson a tagság megerősíti Duflot-t pártvezetői tisztségében. "Nem megyek oda (a kongresszusra) ... Számomra a pártpolitizálás véget ért. Európai szinten folytatom, és kész" - mondta a francia lapnak a 66 éves politikus, aki kudarcnak ítélte, hogy a "Több Zöldek" elnevezésű belső frakció szélesebb teret nyert a pártban, miközben ő a társadalom felé való nagyobb nyitást hirdette meg. "A mi kudarcunk az, hogy nem sikerült a szűk szimpatizánsi körön túl másokat mozgósítani. Talán túl naiv voltam, amikor egy másfajta politikai pártot szerettem volna létrehozni" - fogalmazott.

"Chávez balról, Orbán jobbról jön, de egy irányba tartanak: a média korlátozása felé" - mondta az [origo]-nak korábban Cohn-Bendit, aki az Európai Parlament egyik ülésén Hugo Chávez venezuelai elnökhöz hasonlította Orbán Viktor magyar kormányfőt.