Egy állítólag megcsonkított tinédzser lett a szíriai forradalom arca

Vágólapra másolva!
Pufók arcú tini fiú lett a szíriai forradalom szimbóluma. Az ellenzékiek úgy tudják, hogy a tizenhárom éves Hamza el-Katibot elrabolták és brutálisan megcsonkították a szíriai kormányerők, majd a holttestét visszaküldték a családjának. A szíriai állami tévében azonban egyórás műsort adtak, amelyben azt bizonygatják, hogy a fiú megcsonkítása az ellenzéki tüntetők műve, és azért találták ki, hogy legyen egy mártírja a forradalomnak.
Vágólapra másolva!

A szíriai forradalom szimbólumává vált a pufók arcú, győztes mosolyú, tizenhárom éves Hamza el-Katib. A déli Deraa városa melletti kis faluból származó fiú az "arab tavasz" szíriai fejezetének leghíresebb áldozatává vált - írja a Guardian című brit napilap. A fiút április 29-én fogták el a szíriai biztonsági erők, majd május 27-én átadták a fiú megcsonkított testét a családjának, és "melegen ajánlották, hogy tartsák a szájukat".

Egy, a YouTube-on megjelent videó és emberi jogi aktivisták szerint a fiút megkínozták, feldagadt testén golyónyomokat lehet látni, a karján pedig vágásokat, zúzódásokat, elektromos sokkolóra és ostorcsapásokra utaló nyomokat találtak. A nyakát eltörték, és levágták a nemi szervét. A fiú a szabadságért zajló küzdelem ártatlan áldozatainak arcává vált.

A szíriai állami televízió egyórás műsort sugárzott kedden éjjel a kisfiú haláláról - írja a Guardian. Az összeállításban megszólalt egy orvos, aki szerint a fiú testén található nyomok nem a megcsonkítás jelei, a fiú lőtt sebeibe halt bele, de a testén látható, kínzásra utaló nyomok később keletkeztek, valószínűleg ellenzékiek kreálták őket, hogy legyen egy mártírjuk. A műsorban bemutattak egy korábbi felvételt, amelyen a tizenéves fiú apja és nagybátyja elmondja, hogy a szíriai elnök megígérte nekik, hogy részletes tájékoztatást fognak kapni a fiú halálának körülményeiről.

A Guardian azt írja, hogy jelenleg a Hamza el-Katib egyetlen rokona sem elérhető, jogi aktivisták szerint a fiú hatvanöt éves apját szombaton tartóztatták le Damaszkuszban, a nagybátyját és a testvérét hétfőn fogták el. Mivel azonban a szíriai kormány március óta nem enged be külföldi újságírókat az országba, az információk hitelességét nem lehet ellenőrizni.

Hamza el-Katib állítólagos erőszakos halála egész Szíriában vitatéma. Az ellenzékiek szerint Bassár el-Aszad elnök biztonsági erői két hónapja brutálisan támadják a civileket, az állami média híradásai azonban inkább a "terrorista csoportok" által meggyilkolt katonákról és rendőrökről szólnak.

A londoni székhelyű Barada Tv, amely először számolt be a tizenhárom éves fiú haláláról, összeállításában közölte, hogy ugyanez történt Mohamed Bouazizi kereskedővel, aki felgyújtotta magát a tunéziai tüntetések alatt, és az egyiptomi Haled Szaíddal is, akit az egyiptomi forrongások alatt öltek meg a rendőrök.

Szíriai emberi jogi aktivisták szerint több mint ezeregyszázan haltak meg, és ezreket kínoztak meg az elmúlt tíz hétben, de a tinédzser halála az eddigi legbrutálisabb eset. Aktivisták szerint azzal, hogy a holttestét visszaküldték a családjának, a kormány azt üzeni, hogy ha ez fog történni a tüntetőkkel és a gyerekeikkel.