Fenyegetve érzik magukat a magyar nyugdíjasok a szlovák népszámlálás miatt

Vágólapra másolva!
Kitelepítéssel fenyegetik állítólag a magyar nyugdíjasokat a szlovák népszámlálás kapcsán - írja a pozsonyi Új Szó. Többen is arról számoltak be a lapnak, hogy a június 6-ig tartó népszámlálás miatt megpróbálták megfélemlíteni őket.
Vágólapra másolva!

Bár a szlovák alkotmány garantálja, hogy senkinek sem származhat semmilyen hátránya abból, ha magyar nemzetiségűnek vallja magát, Érsekújvárban a népszámlálás kapcsán kitelepítéssel és a szlovák állampolgárság elvesztésével riogatják a magyar nyugdíjasokat - írja az Új Szó című pozsonyi magyar napilap szerdán.

Az újság szerint egy idős asszony elmesélte, kopaszra borotvált férfi csöngetett be hozzá azzal, hogy jól gondolja meg, mit ír a kérdőívre, mert kitelepítik, ha magyarnak vallja magát. Az eset nem egyedi. Hasonló történt egy lakótelepi ház előtt, ahol a magyarul beszélgető, hűsölő időseknek egy ismeretlen férfi azt mondta, ha magyarnak vallják magukat, akkor ne csodálkozzanak, ha elveszik szlovák állampolgárságukat.

"A hír hallatán néhány idős ember csak az anyanyelvre vonatkozó kérdésnél merte feltüntetni a magyart, de nemzetiségének már a szlovákot írta be" - áll a lapban. A lap további példákat is felsorol. "A vasárnapi szentmise után is a megfélemlítésekről beszéltek a magyar hívők a város főterén, több esetről beszámoltak, de névvel egyikük sem mert nyilatkozni" - jegyzi meg az újság.

"Az egyik számlálóbiztos elmesélte: mielőtt becsengetett volna, jól hallotta, hogy a lakó valamelyik magyar adót nézi a tévében. Amikor ajtót nyitott nekik, azt mondta a magyarul bemutatkozó számlálóbiztosnak, hogy szlovák nemzetiségű és egy szavát sem érti. Akadtak bejáratok, ahol a lakók egységesen úgy döntöttek, nem ragasztják rá a kérdőívre a vonalkódot, mások azt mondták, akkor adják vissza a nyomtatványokat, ha az adatvédelmi vita tisztázódott" - írja a lap. Szlovákiában június 6-ig kell leadni a népszámlálási adatlapokat.

Korábban néhány magyarok lakta településre csak szlovák nyelvű népszámlálási adatlapok érkeztek, az adatvédelmi biztos pedig úgy vélekedett: nem anonim a felmérés. Szociológusok közben arra figyelmeztetnek: folytatódhat a magukat magyarnak vallók számának esése, a mostani felmérés után akár 50 ezerrel is csökkenhet a szlovákiai magyarok száma.