Terroristák támogatásával vádoltak meg két irakit Kentuckyban

Vágólapra másolva!
Terrorizmus támogatásával vádoltak meg két iraki férfit az Egyesült Államokban, miután puskákat, rakétákat és robbanóanyagot próbáltak meg eljuttatni a hazájukban tevékenykedő al-Kaida szervezetnek.
Vágólapra másolva!

Letartóztattak és a terrorizmus támogatásával vádoltak meg két iraki férfit a Kentucky állambeli Louisville-ben, miután mesterlövészpuskákat, Stinger rakétákat, plasztik robbanóanyagot és pénzt próbáltak meg eljuttatni a hazájukban tevékenykedő al-Kaida szervezetnek - jelentette be kedden a rendőrség.

Egyiküket, egy 30 éves Vaad Ramadán Alvant amerikai állampolgárok meggyilkolását célzó összeesküvéssel is vádolják, mert 2003 és 2006 között részese volt az amerikai csapatok ellen elkövetett több pokolgépes merényletnek. A férfi 2009-ben, a 23 éves Mohamed Sarif Hammadival együtt menekültként érkezett az Egyesült Államokba.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Alvant 2009 szeptembere óta figyelte, majd egy évvel később az egyik embere a bizalmába férkőzött. Az iraki elmondta az ügynöknek, hogy Irakban saját készítésű pokolgépekkel és orvlövészként is harcolt az amerikaiak ellen.

A két irakit az FBI által megszervezett, félrevezető "fegyverbeszerzési" akció után fogták el, miután azok úgy gondolták, hogy gyilkos szállítmányuk elindult a terroristák felé. A hatóságok szerint ugyanakkor a pénz és a fegyverek sohasem hagyták el az országot. Alvant és Hammadit maximális büntetésként életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetik.