Eurómilliókat költött luxusszállókra és magángépekre az Európai Bizottság

Vágólapra másolva!
Öt év alatt több mint 7,5 millió eurót (közel kétmilliárd forint) költött magánrepülők bérlésére az EU központi szerve, az Európai Bizottság a biztosok és az alkalmazottak utaztatására - állapította meg egy londoni oknyomozó portál. A bizottság csak magyar cégeknek 1,7 millió forintnak megfelelő eurót fizetett ki 2009-ben limuzinbérlésért.
Vágólapra másolva!

Kettőszázötvenezer eurót (66,5 millió forint) költöttek José Mauel Barroso, az Európai Bizottság elnöke utaztatására az ENSZ 2009-es klímacsúcsának kilenc hónapja alatt. Ez azonban csak kis része annak a 7,5 millió eurónak (közel kétmilliárd forint), amely a bizottság tagjainak - zömében magángépeken történt - utaztatására ment el 2006 és 2010 között - jelentette a Bureau of Investigative Journalism londoni oknyomozó portál saját vizsgálataira hivatkozva.

Barroso és nyolcfős tanácsadói csapata New York-i szállásáért egy alkalommal összesen 28 ezer eurót (7,5 millió forint) fizetett ki a bizottság költségvetési irodája, ami 780 eurós (207 ezer forint) éjszakánkénti árat jelent egy főre.

2008 és 2010 között összesen 20 ezer eurót (5,3 millió forint) költött a bizottság különböző ajándékokra. Vendégeiket gyakran Tifanny-ékszerekkel, drága mandzsettagombokkal, töltőtollakkal örvendeztették meg.

A vizsgálatokból kiderül az is, hogy 2009-ben több mint 300 ezer eurót (közel 80 millió forint) költöttek koktélpartik megrendezésére, volt egy alkalom, ami 75 ezer euróba (közel 20 millió forint) került, erről a rendező, a bizottság amszterdami kutatási ügynöksége azt írta, "egy páratlan csodákkal teli éjszaka... csúcstechnológia és kihívó művészet vegyítve trendi koktélokkal, meglepetés-fellépőkkel és vezető DJ-kkel".

2009-ben a bizottság alkalmazottjai és családtagjai számára több közös kirándulást is szerveztek egzotikus országokba, mint például Pápua-Új-Guinea, Ghána vagy Vietnam. Utóbbi helyre 44 alkalmazottat utaztattak, hogy "elősegítsék a belső együttműködést". A kiadási tételek között szerepel még többek között golfpályabérlés, borvásárlás, zenekarok fellépti díja, limuzinbérlés. 2009-ben a bizottság csak magyar cégeknek 1,7 millió forintnak megfelelő eurót fizetett ki limuzinokért.

"Rendkívül kiábrándító látni, milyen könnyedén szórja az adófizetők pénzét - eurómilliókat - a bizottság magángépekre, és luxushotelekre. Ez még tovább mélyíti a szakadékot az EU-hivatalnokok és a polgárok között" - idézte a portál Martin Ehrehauser osztrák független európai parlamenti képviselőt. "Megállapításaink nem csak az adófizetők pénzének elherdálása kérdését vetik fel, de azt is, hogy miképpen lehet költekezéseiről elszámoltatni a bizottságot" - közölte Iain Overton, a Bureau of Investigative Journalism szerkesztője.

A tanulmányról szóló sajtóközleményben megjegyzik, hogy miközben az európai kormányok közül többen rekordhiánnyal küzdenek, amelyet széleskörű privatizációval, IMF-hitellel és megszorításokkal igyekeznek kordában tartani, a bizottság éves költségvetésének 4,9 százalékos emelését kezdeményezte.

Az Európai Bizottság 27 biztosból - minden egyes tagország egy tagot delegálhat -, illetve 25 ezer fős hivatalnokseregből áll. Gyakorlatilag az EU kormányaként működik, amely gondoskodik az európai jogszabályok végrehajtásáról, az EU hétköznapi működéséről, illetve pénzügyi programjairól.