Nyolcvanhárom éves korában egy michigani kórházban elhunyt dr. Jack Kevorkian amerikai orvos, aki az eutanázia egyik legismertebb szószólója volt. Kevorkian korábban nyolc évet ült börtönben, miután a '90-es években 130 halálos betegnek segített meghalni, egy esetben pedig maga adta be a halálos injekciót. Kevorkiant a bulvársajtóban előszeretettel emlegették Dr. Halálként.

83 éves korában pénteken az amerikai Michigan államban elhunyt dr. Jack Kevorkian, az eutanázia egyik legfőbb amerikai szószólója - írja a New York Times. A halál oka egyelőre ismeretlen, a helyi források szerint Kevorkian légzési- és veseproblémákkal küzdött, állapota pedig az utóbbi napokban sokat romlott.

Kevorkiant 1999-ben ítélték tíz és huszonöt év közötti időtartamú börtönbüntetésre, mert 1990 és 1998 között több mint 130 halálos betegnek segített az öngyilkosságban, illetve egy esetben ő maga adta be a halálos injekciót.

Elítélése előtt is számos bírósági eljárás indult ellene, de mivel korábban nem saját kezűleg fecskendezte be a halálos szert, hanem csak előkészítette, és a betegre hagyta a halálba vezető út végső lépését, nem találtak elégséges jogi alapot az elítélésére.

Kevorkian 2007-ben szabadult, egyes források szerint jó magaviseletére tekintettel kapott kedvezményt, mások szerint azért, mert gyógyíthatatlan beteg volt. Kevorkian szabadulásakor azt mondta, hogy többet nem sérti meg a törvényt, de továbbra is küzdeni fog az eutanázia legalizálásáért.