Magyarország is kiállt a pozsonyi melegfelvonulás mellett

Vágólapra másolva!
Közös levélben állt ki húsz pozsonyi nagykövet - köztük a magyar is - a homoszexuálisok szombati pozsonyi felvonulása mellett. Tavaly szélsőséges csoportok megtámadták a felvonulókat, a szlovák rendőrség most rendet ígér.
Vágólapra másolva!

Közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról a homoszexuálisok szombati pozsonyi felvonulását, a Szivárvány Pride-ot a szlovák fővárosban akkreditált húsz nagykövet - közölte csütörtökön Martina Joriková, az amerikai nagykövetség képviselője. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség szerint a nyilatkozatot Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövet is aláírta.

"Mi, a nemzetközi közösség tagjai képletesen szólva a felvonulás résztvevői mellett vagyunk, akik békésen gyülekezve ki akarnak állni emberi jogaikért, hogy terjesszék a homoszexuális közösséget érintő ismereteket Szlovákiában" - olvasható a nagykövetek nyilatkozatában. A diplomaták szerint mindenkinek joga van arra, hogy szabadon élvezze azokat a szabadságjogokat, amelyeket az emberi jogok általános nyilatkozata tartalmaz.

A felvonulás mellett állt ki csütörtöki sajtónyilatkozatában Rudolf Chmel, szlovák emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes is. Chmel nyilatkozatában rendkívül fontosnak minősítette, hogy Szlovákiában betartsák bármilyen kisebbség emberi jogait.

A szlovák rendőrség közleményben jelentette be: felkészült az idei melegfelvonulásra, és meghozta azokat a biztonsági intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetőek lesz a tavalyihoz hasonló összetűzések, amikor szélsőséges csoportok megtámadták, megdobálták a békésen vonulókat (erről bővebben itt olvashat).

A megyei rendőrkapitányság szóvivője elmondta, hogy a szombati felvonulás során több száz rendőr vigyáz a nem heteroszexuálisok jogaiért felvonulók biztonságára. A rendőrök a felvonulás előtt, alatt és után is védeni fogják az ott összegyűltek biztonságát. Ugyanakkor a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy a felvonulás ideje alatt minden esetben tartsa be a rendőrség utasításait.