Ismét tüntetnek Bahrein fővárosában

Vágólapra másolva!
Több mint két hónap után először, pénteken ismét síita tüntetők lepték el a bahreini főváros központját. Szemtanúk szerint a rendőrség könnygázzal és gumilövedékkel próbálta szétzavarni a belvárosi Gyöngy tér felé tartó tömeget. A tüntetések miatt korábban törölték Bahreint a Forma-1 versenynaptárából, a FIA épp pénteken döntött úgy, hogy már elég stabil a helyzet ahhoz, hogy bepótolják a versenyt.
Vágólapra másolva!

Két nappal azután, hogy feloldották a rendkívüli állapotot, pénteken ismét tüntetők vonultak az utcára Bahrein fővárosában. A rendkívüli állapotot március 15-én vezették be a szunnita királyi család uralma ellen tiltakozó síita ellenzékiek tüntetései miatt. A demonstrálók sátortábort állítottak fel február közepén az el-Manáma belvárosában a tiltakozás jelképévé vált Gyöngy téren, ahonnan március 16-án rendőrök durva erőszakkal távolították el a tüntetőket.

A rendkívüli állapot feloldásával egyidejűleg a főváros központjából kivonták a harckocsikat és a katonákat, az ellenzéki csoportok viszont felszólították híveiket, hogy vonuljanak ismét az utcákra. A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy szigorúan lecsapnak a kormányellenes tüntetőkre. Az igazságügyi tárca bűncselekménynek minősítette a tüntetéseket, és figyelmeztettek, hogy azoknak "következményei" lesznek.

A szigorú biztonsági intézkedések és erős rendőri jelenlét dacára a fővárost övező, többségében síiták lakta településekről ellenzékiek százai gyűltek össze a belvárosban, hogy a nyilvánosság előtt adjanak hangot sérelmeiknek. Nabíl Radzsab, egy bahreini emberjogi intézet vezetője hangsúlyozta: a majd három hónapnyi katonai kormányzás alatt a válság tovább mélyült, mert minden család megszenvedte, hogy egy politikai probléma rendezésére a hadsereget vezényelték ki. "A jogok helyett minden családban van politikai fogoly. Arra számított a kormány, hogy az emberek otthon maradnak?" - fogalmazott Radzsab.

A rendkívüli állapot bevezetésével a hadsereg széles jogkörökre tett szert. Politikai vezetők, tüntetők és szakemberek, köztük orvosok és ügyvédek százait vetették börtönbe és állították a hadi jog alapján felállított rendkívüli biztonsági ítélőszék elé. Két tüntetőre halálos ítéletet szabtak ki.

Hamad bin Ísza Ál Kalifa sejk, bahreini uralkodó a napokban felszólított minden ellenzéki csoportot, hogy júliusban kezdjenek "egységtárgyalásokat" a kormánnyal. Az ellenzék azonban valódi alkotmányos monarchiát követel, választások útján hatalomra kerülő kormánnyal.

A több jogot és nagyobb szabadságot követelő síiták tüntetéseinek összesen 31 halottja volt. A politikai bizonytalanság és zavargások miatt a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) törölte a Forma-1 szezonnyitó versenyét, a március 13-ra tervezett Bahreini Nagydíjat, amely pedig az ország legjövedelmezőbb nemzetközi eseménye 2004 óta. A FIA éppen pénteken döntött úgy, hogy bepótolják - várhatóan novemberben - a Bahreini Nagydíjat, mert immár elég biztonságosnak tűnik az ország.