Az eddigi legnagyobb sugárzást mérték a sérült fukusimai atomerőműnél

Japán, földrengés, cunami, szökőár, cunamiriadó, Fukusima, fukushima, sérült atomerőmű reaktor, Tepco
Vágólapra másolva!
Az eddigi legmagasabb szintű sugárzást mérték a fukusimai atomerőmű egyes reaktoránál szombaton. Az erőművet üzemeltető társaság már korábban közölte, hogy a szükségesnél jóval alacsonyabb a hűtésre szolgáló víz szintje az épületben.
Vágólapra másolva!

A földrengés és szökőár miatt megsérült fukusimai atomerőmű 1-es reaktoránál az eddigi legnagyobb mértékű sugárzást mérték szombaton - állította az erőművet üzemeltető Tepco vállalat.

A Xinhua kínai hírügynökség angol nyelvű kiadása szerint óránként 4000 millisievert sugárzás éri az épületet. Korábban az üzemeltető társaság robotokat küldött a területre, hogy belülről vizsgálják meg az épületet. A robotok azonban kudarcot vallottak, mert bepárásodtak a rájuk szerelt kamerák lencséi.

Szakértők szerint ez az eddig mért legmagasabb sugárzási szint az erőmű levegőjében. A Tepco energetikai társaság adatai szerint a sugárzás váratlan megugrása "valószínűleg arra vezethető vissza, hogy gőz szabadult ki a reaktor alsó nyomáskiegyenlítő kamrájához tartozó rendszer egyik sérült csövéből" - jelentette az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség.

Május közepén a Tepco elismerte, hogy a szükségesnél öt méterrel alacsonyabb a vízszint az egyes reaktorban, és emiatt a fűtőrudak a magas hőmérséklet következményeképpen teljesen leolvadtak.

A japán kormányfő csütörtökön jelentette be, hogy lemond az után, hogy egyenesbe kerültek a kármentési munkálatok. A márciusi japán földrengés következményeiről szóló összes hírünket itt olvashatja.