Hasmenésjárvány: Lengyelországban is van már fertőzött

Vágólapra másolva!
Németországban élő nő a hasmenésjárvány első lengyel fertőzöttje. A betegség tünteivel Lengyelországba visszaérkező beteg két hete fekszik kórházban, állapota az egészségügyi hatóságok szerint jó.
Vágólapra másolva!

Mikrobiológiai vizsgálatok megerősítették az első E.coli-baktérium okozta hasmenéses fertőzést Lengyelországban. A huszonkilenc éves nő Németországban él, a betegség tüneteivel érkezett vissza Lengyelországba, két hete ápolják a szczecini kórházban. Állapota jó, a gyógyulás útján van - közölte a lengyel közegészségügyi főfelügyelőség. Egy másik beteg is fekszik a szczecini kórházban, szintén hasmenésjárványra utaló tünetekkel, de nála még nem igazolták a fertőzést.

A németországi Robert Koch Intézet június 3-án közölt adatai szerint május 21-22-én tetőzött a hasmenésjárvány Németországban. A fertőzés forrását még mindig nem lehet tudni, a legfrissebb információk szerint nem megfelelően kezelt növényi csírák okozhatták a járványt, ami eddig huszonegy halálos áldozatot követelt, a fertőzést elkapók, illetve a gyanús esetek száma pedig már meghaladja a 2600-at. (A csíra "felelőssége" azonban még nem bizonyított.) Utóbiak közül több mint 600-ra emelkedett azoknak a száma, akik életveszélyes, vagy válságos állapotban vannak. Esetükben már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent.