Hét év után adta ki Magyarország egy világháborús amerikai pilóta holttestét

Vágólapra másolva!
Hétévi diplomáciai egyeztetés és vizsgálatsorozat után újratemethetik az Egyesült Államokban azt az amerikai pilótát, aki a második világháború idején tűnt el Magyarország felett. Földi maradványait 2004-ben találták meg egy szovjet tömegsírban a Veszprém megyei Zircen, de a diplomáciai tárgyalások miatt csak nemrég adták ki az Egyesült Államoknak.
Vágólapra másolva!

Hatvanhat évvel a háború után hazaszállítják az Egyesült Államokba egy Magyarországon eltűnt pilóta földi maradványait - írja internetes oldalán a CNN amerikai hírtelevízió. Marvin Steinford tiszthelyettes huszonkét éves volt, amikor felmászott a B-17-es bombázó repülőgép orrába az olaszországi Amendolában, és elindult Berlin bombázására a második világháborúban.

Gépét azonban náci repülők támadták meg, és Steinford csak Magyarország felett tudott meglógni előlük 1945. március 24-én, kevesebb mint két hónappal a világháború vége előtt. A pilóta az akció után eltűnt.

Maradványait 2004-ben találták meg a Veszprém megyei Zircen, egy második világháborús szovjet emlékmű feltárásánál. A munka során felfedeztek egy koporsót, ami nem illett a többi közé, és amikor felnyitották, megtalálták Steinford tiszthelyettes nevét az azonosító címkéken. Ezt követően értesítették a veterán özvegyét és lányát, hogy sikerült megtalálni Steinford maradványait, ezek hazaszállítását azonban hosszú diplomáciai egyeztetés előzte meg Magyarország, Oroszország és az Egyesült Államok között.

"Mivel olyan katonai sírba temették el Magyarországon, amelyben szovjet katonák is fekszenek, ezért az oroszokkal és a magyarokkal is egyeztetnünk kellett, hogy exhumáljuk" - mondta az amerikai védelmi minisztérium az ügyben illetékes osztályának szóvivője.

Az egyeztetések kétszer akadtak el, mire végül Oroszország 2008-ban engedélyt adott Magyarországnak arra, hogy exhumálják a sírt. Ezután az amerikai szakértők nyolc táskában vitték el a maradványokat a zirci múzeumba, ahol részletes vizsgálatnak vetették alá őket. Ez végül 2010-ben igazolta, hogy tényleg az amerikai pilóta földi maradványairól van szó. Steinford tiszthelyettest június 21-én a lánya, unokái és dédunokái újratemetik szülővárosában, Keystone-ban.