Az Európai Bizottság is igent mondott a horvát csatlakozásra

Stefan Füle, az Európai Bizottság bővítésért és európai szomszédságpolitikáért felelős tagja
Vágólapra másolva!
Zágráb elvégezte feladatait, ezért nyugodt szívvel lehet igent mondani az ország uniós felvételére - mondta péntelken az Európai Unió igazságügyi biztosa. Horvátország 2013-tól válhat az EU tagjává. Az Európai Bizottság pozitív értékelése azonban nem teszi automatikusan lezárhatóvá a csatlakozási tárgyalásokat. A magyar elnökség dolga lesz, hogy igyekezzen megszerezni mind a 27 uniós tagország egyetértését a közös állásponthoz, ha az egyes tagországokban kiegészítő kérdések merülnek fel.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság zöld jelzést ad Horvátország EU-felvételéhez - jelentette be pénteken az Unió igazságügyi biztosa. Horvátország valószínűleg 2013-tól válhat az Unió tagjává. Viviane Reding az igazságügyi miniszterek luxembourgi tanácskozása előtt nyilatkozva elmondta, hogy egy évvel ezelőtt ő maga sem hitt egy ilyen döntésben. "Zágráb azonban elvégezte a feladatait, ezért nyugodt szívvel lehet igent mondani az ország EU-felvételére" - tette hozzá.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke már kedden jelezte: az általa vezetett testület "közel jutott" ahhoz, hogy a maga részéről lezárja a csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal. Aznap a biztosok testülete Strasbourgban megvitatta a horvát EU-csatlakozás ügyét, és az ülés után Barroso azt mondta, pénteken "nagyon jó hírekre" lehet számítani ebben a kérdésben, a horvátok "elkönyvelhetik kemény munkájuk elismerését". Az azt megelőző napon, hétfőn újabb témafejezetet, nevezetesen a halászattal foglalkozót sikerült lezárni a csatlakozási tárgyalásokon. Barroso azt is hangoztatta, hogy a tárgyalásokon az unió is tartotta magát az elején bejelentett feltételesség elvéhez, és biztosította azt, hogy minden szükséges feltétel teljesüljön a folyamat befejezéséhez. A bizottság "keményen, de igazságosan" tárgyalt, a horvát csatlakozás az unió bővítési politikájának hitelességét is tanúsítja. A Balkán többi országának is jelzés az, hogy Horvátország lezárhatja a tárgyalásokat - fogalmazott. Kiemelte: a döntés azt is mutatja, hogy az unió bővítési folyamata működik, és a tagságra pályázó más országokban is érdemes elvégezni az európai integrációhoz szükséges reformokat.

Stefan Füle bővítési biztos hangoztatta, hogy a bizottság a tárgyalások lezárása után is folytatja a munkát, és folyamatosan ellenőrzi, hogy Horvátország mekkora sikerrel ültette át a gyakorlatba vállalásait. Külön említette az igazságügy, a korrupció és a kisebbségi jogok tiszteletben tartásának témáját. Az uniós csatlakozási folyamat segítette a demokratikus átalakulást is Horvátországban, mind a társadalmi, mind a gazdasági változásokat - emelte ki Füle.

Az Európai Bizottság pozitív értékelése még nem teszi automatikusan lezárhatóvá a csatlakozási tárgyalásokat az Unió és Horvátország között. Györkös Péter nagykövet, a brüsszeli magyar állandó EU-képviselet vezetője hétfőn azt mondta, adott esetben felmerülhet, hogy egyes tagországoknak - ha nem ellenzik is a bizottság értékelését - kiegészítő kérdéseik lesznek, pótlólagos információt igényelnek. Ekkor az lesz a magyar elnökség dolga, hogy - szakértői vagy akár politikai szintű további egyeztetéseken - igyekezzen megszerezni mind a 27 uniós tagország egyetértését a közös állásponthoz.

Orbán Viktor miniszterelnök még májusban beszélt róla, hogy van egy reális forgatókönyv, amelyen ha sikerül végighaladni, lezárhatók a csatlakozási tárgyalások Horvátországgal június végéig. Orbán akkor kijelentette, hogy Magyarország soros elnökként elkötelezett a folyamat lezárása iránt, de vannak még elhárítandó akadályok az elnökség végéig hátralévő hetekben. Június utánra legfeljebb technikai feladatok maradnak, a politikai döntések addig megszületnek - fogalmazott Brüsszelben a magyar kormányfő.