Sokkolóval támadtak a rendőrök az ellenzéki tüntetőkre Teheránban

2011.06.12. 20:55

Rohamrendőrök és iszlám milicisták ezrei vonultak fel vasárnap délután Teherán központjában, hogy megakadályozzák azt az ellenzéki megmozdulást, amelyet Mahmúd Ahmadinezsád elnök újraválasztásának közelgő évfordulója alkalmából tartottak volna.

Ellenzéki honlapokon és a Facebook közösségi portálon jelentek meg a felhívások a Vali Aszr sugárúton tartandó békés menetre, amelyet abból az alkalomból szerveztek, hogy közeleg a 2009. június 22-én tartott, vitatott tisztaságú voksolás második évfordulója.

Néhány kisebb csoport jelent meg a felhívásra, de sem gyülekezni, sem jelszavakat skandálni nem tudtak. A rendőrség több tucatnyi embert előállított, és a Sahamnews ellenzéki internetes oldal szerint elektromos sokkolóval támadtak a tüntetőkre a sugárúton.

A városközpontban az erős rendőri jelenlét megfélemlítette a tüntetőket. A rohamrendőrség 20-30 fős motoros egységekben, gumibotokkal és festékgolyókkal felszerelve járőrözött. A Sahamnews szerint a város más részeiben is gyülekeztek ellenzékiek.

A mandátuma közepén tartó Ahmadinezsádot már a saját konzervatív táborán belül is bírálják. Annak idején választási csalásokra hivatkozva újraválasztása ellen hevesen tiltakoztak az ellenzék vezetői, Mir Hoszein Muszavi volt kormányfő és Medhi Karubi, a reformpárti volt házelnök. Karubi és Muszavi négy hónapja házi őrizetben van.

A választást követő tüntetések során sokan meghaltak, és emberek ezreit vették őrizetbe. Az ellenzékhez közel álló több száz embert tartóztattak le, többeket súlyos börtönbüntetésre ítéltek.