Sokkolóval támadtak a rendőrök az ellenzéki tüntetőkre Teheránban

Vágólapra másolva!
Rohamrendőrök és iszlám milicisták ezrei vonultak fel vasárnap délután Teherán központjában, hogy megakadályozzák azt az ellenzéki megmozdulást, amelyet Mahmúd Ahmadinezsád elnök újraválasztásának közelgő évfordulója alkalmából tartottak volna.
Vágólapra másolva!

Ellenzéki honlapokon és a Facebook közösségi portálon jelentek meg a felhívások a Vali Aszr sugárúton tartandó békés menetre, amelyet abból az alkalomból szerveztek, hogy közeleg a 2009. június 22-én tartott, vitatott tisztaságú voksolás második évfordulója.

Néhány kisebb csoport jelent meg a felhívásra, de sem gyülekezni, sem jelszavakat skandálni nem tudtak. A rendőrség több tucatnyi embert előállított, és a Sahamnews ellenzéki internetes oldal szerint elektromos sokkolóval támadtak a tüntetőkre a sugárúton.

A városközpontban az erős rendőri jelenlét megfélemlítette a tüntetőket. A rohamrendőrség 20-30 fős motoros egységekben, gumibotokkal és festékgolyókkal felszerelve járőrözött. A Sahamnews szerint a város más részeiben is gyülekeztek ellenzékiek.

A mandátuma közepén tartó Ahmadinezsádot már a saját konzervatív táborán belül is bírálják. Annak idején választási csalásokra hivatkozva újraválasztása ellen hevesen tiltakoztak az ellenzék vezetői, Mir Hoszein Muszavi volt kormányfő és Medhi Karubi, a reformpárti volt házelnök. Karubi és Muszavi négy hónapja házi őrizetben van.

A választást követő tüntetések során sokan meghaltak, és emberek ezreit vették őrizetbe. Az ellenzékhez közel álló több száz embert tartóztattak le, többeket súlyos börtönbüntetésre ítéltek.