Elmeorvoshoz megy a szexbotrányba keveredett amerikai képviselő

2011.06.12. 18:15

Elmeorvosi kezelésnek veti alá magát Anthony Weiner demokrata képviselő, aki a hét elején bevallotta, hogy az elmúlt három év során hat nőnek küldött szeméremsértő, nem egyszer a saját fotóit tartalmazó üzeneteket az interneten - írta vasárnapi számában a The New York Times. Közben több demokrata politikus lemondásra szólította fel a képviselőt.

Miközben Weiner egy meg nem nevezett pszichiátriai intézetbe ment, hogy ott kezeltesse magát, a demokrata párt kongresszusi vezetése egyre erősebb nyomást gyakorol rá, hogy mondjon le - írja a The New York Times amerikai napilap. A 46 éves képviselő távozását követelő hangok különösen azután erősödtek fel, hogy pénteken kiderült, egy tizenhét éves diáklánnyal is bizalmas levelezést kezdeményezett.

Anthony Weiner kabinetje szerint csak ártatlan üzenetváltás történt a delaware-i középiskolai tanuló és a képviselő között. Weinert más párttársai mellett Nancy Pelosi, a képviselőházi demokrata kisebbség vezetője, valamint New York-i képviselőtársa, Steve Israel, a demokraták kongresszusi kampánybizottságának elnöke is lemondásra szólította fel.

Médiajelentések szerint Weiner ezt több okra hivatkozva is visszautasította. Mint mondta, addig nem hozhat ilyen döntést, amíg a felesége, Huma Abedin, Hillary Clinton külügyminiszter személyi asszisztense a főnökével együtt hivatalos afrikai körutazáson tartózkodik. A 34 éves asszony állapotos.

Médiaértesülések szerint a képviselő azért is ragaszkodik az állásához, mert az évi 156 117 dolláros fizetése (ez havi 2,4 millió forintos jövedelmet jelent) nélkül képtelen lenne fizetni a hiteleit.

A képviselő New Yorki-i választókörzetében a megkérdezettek 56 százaléka nem kívánja Weiner távozását. A botrány kirobbanása előtt a politikust tartották a legesélyesebbnek a város polgármesteri posztjára.

KAPCSOLÓDÓ CIKK