Hackerek támadták meg az IMF számítógépeit a közelmúltban - ismerte el a Nemzetközi Valutaalap szóvivője. A hackerek valószínűleg megpróbáltak beépülni a szervezet levelezési rendszerébe, hogy nem nyilvános gazdasági adatokhoz férjenek hozzá.

Hackertámadás érte a közelmúltban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) számítógépes rendszerét - erősítette meg szombaton a pénzintézet szóvivője. David Hawley szerint ugyan kalóztámadás érte a számítógépeket, de minden rendben működik. Hozzátette, hogy vizsgálják a történteket, de részletekkel nem szolgált.

Korábban a Bloomberg hírügynökség számolt be arról, hogy az IMF számítógépes rendszerét hackerek támadták meg, akik "vélhetően egy külföldi kormányhoz köthetőek". A hírügynökség úgy tudja, hogy az IMF elektronikus levelezését és egyéb dokumentumokat is kár ért. A támadás még a szexuális bűncselekménnyel vádolt Dominique Strauss-Kahn volt IMF-vezérigazgató letartóztatása, vagyis május 14-e előtt történt.

A kalóztámadás komolyságára utal, hogy a "testvérintézet", a Világbank elővigyázatosságból megszakította internetes kapcsolatát az IMF-fel. Tom Kellerman számítógépes szakértő - aki jól ismeri mindkét pénzintézet számítógépes hálózatát - azt mondta, hogy a kibertámadás elkövetői olyan programot akartak elhelyezni az IMF rendszerében, amely egyfajta "belső digitális jelenlétet" biztosított volna nekik. Ezzel betekintést nyerhettek volna nem nyilvános gazdasági adatokba. A szakértő szerint "célzott támadás" történt, s ehhez kifejlesztettek egy kódot, amelyet ráeresztettek az IMF rendszerére.

A New York Times amerikai napilap úgy tudja, hogy az IMF-et az elmúlt hónapokban súlyos és körmönfont támadások érték, s erről szerdán szerzett tudomást a pénzintézet igazgatóbizottsága. A történtekről nem adtak ki hivatalos tájékoztatást.

April Cunningham, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is nyomoz a hackertámadások ügyében. Az elmúlt hónapokban több fontos nemzetközi intézet és nagyvállalat, köztük a Google is számítógépes kalózok célpontjává vált. Utóbbi esetben a vádak szerint kínai hackerek lehettek az elkövetők, akik Kína-szakértők és hadiipari cégek Gmail-fiókjait próbálták feltörni.

Az elszaporodó kibertámadások miatt az EU tagállamai épp a napokban döntöttek úgy, hogy szigorítják a kiberbűnözők büntetését. Az egyezség szerint minimum öt év börtönt kaphat, aki ilyen jellegű bűncselekményt követ el (erről itt olvashat részletesen).