Szervkereskedők ellen emeltek vádat Koszovóban

Vágólapra másolva!
Illegális szervkereskedelem, emberkereskedelem és szervezett bűnözés miatt emelt vádat egy török és egy izraeli állampolgár ellen az Európai Unió koszovói rendőri és igazságügyi missziójának (EULEX) ügyésze. A két férfi szökésben van, az Interpol keresi őket.
Vágólapra másolva!

Irina Gudeljevic, a misszió szóvivője közölte hétfőn, hogy a török Yusuf Sonmez és az izraeli Mose Harel ellen vádat emeltek emberkereskedelem, szervezett bűnözés és törvénytelen orvosi tevékenység végzése miatt.

A vád szerint Harel kapcsolatba lépett veseátültetésre váró emberekkel, és a pristinai Medicus klinikára hozott szegény országokból szervdonorokat veseátültetésre. A műtéteket feltehetőleg a Koszovóban "török Frankensteinként" emlegetett Yusuf Sonmez végezte. Sonmez és Harel szökésben van, mindkettőjüket körözi az Interpol.

Korábban ugyanebben az ügyben az EULEX-ügyészség hét koszovói ellen is vádat emelt, köztük a klinika vezetője, Lufti Dervishi neves urológus, illetve az egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője ellen.

Az ügy az után került a hatóságok látókörébe, hogy a pristinai repülőtéren rosszul lett egy török férfi, akinek egyik veséjét előzőleg a klinikán átültették egy izraeli férfi szervezetébe. A nyomozás során kiderült, hogy a szervkereskedelem áldozatainak - a donoroknak - 20 ezer dollárt (több mint 3 és fél millió forintot) ígértek a veséjükért, a betegeknek pedig 80-100 ezer eurót kellett fizetniük (nagyjából 25 millió forint). A donorokat kelet-európai és közép-ázsiai országok szegényei közül toborozták.

Az EULEX márciusban, néhány héttel az után erősítette meg az első vádemeléseket, hogy az Európa Tanács elfogadta Dick Marty svájci szenátor jelentését, amely szervkereskedelemmel és szervezett bűnözéssel hozta összefüggésbe Hashim Thaci koszovói kormányfőt és a koszovói albánok egykori gerillahadseregének, a Koszovói Felszabadítási Hadseregnek (UCK) több más volt vezetőjét. Ezt a tevékenységet állítólag a szerb fegyveres erőkkel vívott, 1998-1999-es fegyveres konfliktus alatt és után végezték.